Jedan nesmotren potez rasejao omikron soj? Ova zemlja već ušla u peti talas korona virusa

Sumnja se da je porodica sa dvoje male dece odgovorna za širenje omikron soja u Izraelu

Foto: Shutterstock

Četvoročlana porodica možda je odgovorna za širenje omikron soja korona virusa u Izraelu. Porodica sa dvoje male dece, naime, nije ispoštovala mere karantina po povratku sa puta iz inostranstva.

U Izraelu su putnici iz rizičnih zemalja u obavezi da urade PCR test po sletanju na aerodrom, a nakon toga smeštaju ih u poseban hotel da tamo provedu izvesno vreme u izolaciji. Putnicima je dozvoljeno i da potpišu ugovor da umesto u hotelu, izolaciju sprovedu kod svoje kuće, što ova porodica nije učinila.

Prema pisanju Jerusalem Posta, porodica iz Jerusalima vratila se u Izrael iz Južne Afrike i ispoštovali su meru obaveznog PCR testiranja po povratku iz zemlje sa crvene liste. Međutim, nakon toga nisu ispoštovali meru izolacije kod kuće.

Porodica je, kako pišu mediji, već nakon nekoliko dana nastavila sa normalnim životom. Roditelji su se vratili na posao, a deca su otišla u školu, odnosno obdanište. Nakon nekoliko dana ponovo su se testirali jer su, kako se sumnja, osetili simptome. Svima je stigao pozitivan nalaz, ali porodica se čak i tada nije povukla u izolaciju, već su nastavili sa svakodnevnim aktivnostima.

Sumnja se da su virus preneli na više od deset osoba. U osnovnoj školi u Jerusalimu došlo je do obolevanja, a pojedini izvori navode da se sumnja da je upravo ova porodica odgovorna za širenje zaraze.

Rukovodstvo škole u Jerusalimu navodi da je čak 62 učenika sada pozitivno na kovid i da su svi đaci vraćeni kući i nastavu pohađaju onlajn, kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze. Iz škole navode da je i dvoje učitelja zaraženo. Ipak, u saopštenju koje je škola izdala u petak, stoji da nisu još dobili potvrdu o Ministarstva zdravlja da li je kod učenika detektovan omikron soj.

Takođe, kažu da prema njihovim saznanjima ne postoje dokazi da je porodica koja se vratila iz Južne Afrike povezana sa širenjem zaraze među učenicima.

Mediji pišu i o slučaju 15-godišnjeg dečaka koji je testiran pozitivno na kovid, a vlasti su kontaktirale porodicu, kako bi ustanovili gde je dečak pokupio virus. Međutim, porodica je prećutala da je tinejdžer nedavno putovao u Južnu Afriku. Roditelji su tvrdili da dečak nije napuštao zemlju. Ubrzo su i roditelji zaraženi korona virusom. Međutim, i oni su nastavili da žive normalno. Majka dečaka, koja je učiteljica, otišla je u školu i sada je u toj ustanovi registrovano 15 slučajeva zaraze među učenicima.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže da im je učiteljica prenela virus, ali je velika verovatnoća.

Daljom istragom je ustanovljeno da je oboleli 15-godišnjak u srodstvu sa četvoročlanom porodicom koja se vratila iz Južne Afrike. Sada je kod sedmoro rođaka registrovan je omikron soj, a još 22 njihovih kontakata dobilo je pozitivan nalaz i sada se proverava da li su i oni oboleli od omikron soja.

Najmanje još jedan rođak je testiran pozitivno na koronu, a preostalih šest rođaka, koji su bili sa njima u kontaktu odbijaju da se jave na telefon i učestvuju u praćenju kontakata.

Podsetimo, premijer Izraela Naftali Benet rekao je juče da je Izrael usred petog talasa epidemije korona virusa zbog omikron varijante i pozvao je građane da se vakcinišu u što većem broju.

U Izraelu je do sada registrovano više od 130 slučajeva omikrona, a sumnja se da je bar još 300 ljudi zaraženo ovim sojem. Vlasti strahuju da će biti potrebni meseci da se prekine lanac širenja zaraže. Zbog toga vlasti apeluju da građani poštuju i sve propisane mere, kako zaraza opet ne bi uzela maha.

Video: Kon: Dolazi omikron i kod nas, ne možemo ga izbeći

(Telegraf.rs)