Posle 15 meseci u zatvorima u SAD, Marija sada sedi u ruskom parlamentu: Kaže da mesto nije nagrada

Marija Butina, osuđena da je delovala kao neregistrovani strani agent pre i posle izbora 2016, insistira da "nije bila špijun", dok je kritičari nazivaju "trofejem" Kremlja

Foto: Tanjug/AP

Kada se donji dom ruskog parlamenta, Duma, okupio prošlog meseca prvi put nakon izbora u septembru, jedan od njenih najnovijih poslanika bilo je ime poznatije u SAD nego u rodnoj zemlji.

Marija V. Butina (33) bila je udarna vest širom Amerike kada je pre tri godine osuđena da je delovala kao neregistrovani strani agent pokušavajući da se infiltrira u uticajne konzervativne političke krugove pre i nakon izbora 2016. godine.

Sada se fokusirala na igranje istaknute uloge u političkom sistemu Rusije - ovoga puta legalnim sredstvima, i uz podršku stranke Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina, piše New York Times.

Butina, koja se u Rusiju vratila u oktobru 2019. godine nakon što je 15 meseci provela u nekoliko američkih zatvora, uključujući i četiri meseca u samici, sada u Dumi zastupa osiromašenu Kirovsku oblast.

Njeni kritičari okarakterisali su njen brzi politički uspon kao zahvalnost Kremlja, tvrdnju koju ona odbacuje.

- To nije nagrada. Nisam bila špijun. Nisam radila za vladu. Bila sam samo civil - rekla je Butina.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, u decembru 2018, Butina je priznala krivicu za za kovanje zavere, pod vođstvom jednog ruskog zvaničnika, u cilju "uspostavljanja nezvaničnih kanala komunikacije" sa uticajnim republikancima u ime ruske vlade od 2015. do 2017.

Tužioci kažu da je pokušala da ugovori sastanak između tadašnjeg kandidata Donalda Trampa i Putina tokom kampanje za predsedničke izbore 2016, a sudija na ročištu za izricanje presude je primetio da je ona slala političke izveštaje u Rusiju u isto vreme kada su ruski obaveštajci pokušavali da utiču na izbore.

Butina, otkad se vratila kući, piše New York Times, koristi iskustva sa insajderima iz Vašingtona i vreme koje je provela u zatvoru, da se predstavlja kao ekspert i za Ameriku i za kaznene sisteme.

Ona je u aprilu iznenada posetila kaznenu koloniju u kojoj robija najpoznatiji ruski politički zatvorenik, opozicionar Aleksej Navaljni.

Butina, kojoj je odobren pristup u okviru programa civilnog monitoringa, pojavila se sa TV ekipom.

- Vikala je da je to najbolji i najudobniji zatvor. Navaljni joj je pred redom zatvorenika govorio da je parazit i sluga lopova na vlasti - izjavili su tada saveznici Navaljnog.

Na popularnom snimku koji je objavila državna televizija Rosija-24, Butina je rekla da je impresionirana hranom i medicinskom uslugom u koloniji. Potom se suočila s Navaljnim, koji je u vreme njene posete bio nedelju dana u 24-štrajku glađu jer mu je uskraćen medicinski tretman zbog jakog bola u leđima i desnoj nozi.

- Možeš normalno da hodaš - rekla je Butina Navaljnom, koji nije dao pristanak da ga snimaju.

Navaljni joj je ponovio da mu brane pristup lekaru i otišao.

- Ne osuđujem Navaljnog. Na tom snimku sam rekla ono što sam videla - rekla je Butina za New York Times.

Marija Pevčih, koja predvodi istraživačku jedinicu Navaljnijeve orgranizacije, Fondacije za borbu protiv korupcije, veruje da Butina mestom u Dumi nije nagrađena za aktivnosti u SAD, nego za maltretiranje Navaljnog. On je posramio Putina razotkrivanjem zavere vlade da ga ubije i otkrivanjem luksuza u crnomorskoj palati koja je, kako se veruje, namenski izgrađena za ruskog predsednika.

- Ako išta, onda je to bila nagrada za ono što je učinila posetom Navaljnom u zatvoru i za tu TV epiziodu, koja je bila jako neprijatna i odvratna. Malo ko bi pristao da to učini. A ona jeste - rekla je Pevčih.

Butina je za američki list kazala da želi da iskoristi svoj novi status nacionalne poslanice da poboljša odnos s Vašingtonom.

- Verovala sam u prijateljstvo između naše dve nacije, i dalje verujem. Možemo i moramo biti prijatelji - rekla je Butina.

Međutim, Butina u čestim TV gostovanjima i na društvenim mrežama otvoreno kritikuje Ameriku, naročito kada je u pitanju mešanje u unutrašnje stvari drugih država i rasni odnosi.

- Ona je prilično dobar trofej za vladajuću stranku. Samo priča bez prestanka o tome koliko su loše stvari u Americi - kazala je Pevčih.

Video: Navaljnom izrečena kazna zatvora: Tokom izricanja presude Aleksej se smeškao i poslao srce svetu

(Telegraf.rs)