Roditelji u Italiji povlače decu iz škola zbog korona mera?

Italija razmatra uvođenje obavezne vakcinacije za decu uzrasta od pet do 11 godina

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici upozoravaju da je kao posledica najnovijih mera za prevenciju širenja korona virusa, naglo skočio broj dece koja su povučena iz škola i koja su prebačena u nezvanične ustanove da pohađaju nastavu.

Obaveza nošenja maske, čak i za decu koja imaju 6 godina, i mogućnost da od narednog meseca bude uvedena i obavezna vakcinacija za decu utrasta od pet do 11 godina, dovela je do toga da neki roditelji pokušaju da pronađu način da zaobiđu ova stroga pravila, prenosi Independent.

- Jasno je da ovi roditelji šalju poruku da nisu saglasni sa novim merama koje su uvedene u škole - rekao je direktor nemačke škole u Bolcano provinciji, Sgrun Falkenstajner.

Većina učenika u ovoj provinciji napustila je škole u prvih mesec dana od početka školske godine, kada su nametnute nove mere.

Širom zemlje, kako se procenjuje, čak 15.361 učenika nije pohađalo državne škole, u školskoj 2020/2021, za razliku od prethodne 2019/2020. godine, kada u škole nije išlo samo 5.126 učenika.

Roditelji organizovali školu 

Ovaj fenomen je navodno češći u severnim oblastima zemlje u kojima broj vakcinisanih već mesecima stagnira.

Roditelji se ne izjašnjavaju otvoreno kao antivakseri ili antimaskeri, objašnjava Danijela Holer, advokat iz Bolcana.

- Sumnjamo da stopa vakcinacije takva upravo zbog uvedenih mera - dodala je ona.

Školovanje kod kuće nije ništa strano u ovoj provinciji i roditelji imaju pravo da podučavaju svoju decu kod kuće, sve dok imaju adekvatne tehničke i finansijske resurse.

Međutim, bilo je prijava da su deca podučavana napolju, u šumama, kao i napuštenim zgradama, što je zabrinjavajuće.

- Ovo je školovanje koje su organizovali roditelji. Deca imaju pravo na izbalansiranu edukaciju, kao i pravo na socijalizaciju, učestvovanje i zaštitu - rekla je Holer.

Ono što je još više uzburkalo javnost je izjava direktora bolnice u Milanu, Fabricija Peljiaca koji je rekao da će isključivanje nevakcinisane dece iz javnih škola uskoro možda biti neophodno.

Zima je sve bliže, Italija se nalazi u četvrtom talasu epidemije, a sve je više mlađih od 19 godina među zaraženima.

Obzirom na prethodne burne reakcije javnosti na pooštravanje mera, one se očekuju i sada, ukoliko vakcinacija za decu uzrasta od 5 do 11. godina postane obavezna.

Video: Bajden u limuzini stigao u Italiju: Kolona projurila Vatikanom

(Telegraf.rs)