Sve o aferi Bila Klintona i Monike Levinski: Tajni razgovori, mrlje na haljini i šokantno priznanje

Ljubavna afera dovela je i do impičmenta tadašnjeg predsednika Klintona, ali ga je Senat oslobodio

Foto: Profimedia/AFP

Pre 23 godine Ameriku i svet pogodio je "zemljotres" kada je otkrivena seksualna afera između tadašnjeg predsednika najjače sile na svetu, Bila Klintona i 27 godina mlađe Monike Levinski. Njeno preseljenje u Vašington 1995. godine prošlo je neopaženo, međutim, kako je nacija kasnije shvatila, od tog trenutka sve se dogodilo veoma brzo. Levinski je iste godine započela vezu sa predsednikom, koja je trajala oko dve godine i dovela do skandala.

Više od 20 godina kasnije svet i dalje bruji o tom događaju, pogotovo nakon snimanja treće sezone serije "American Crime Story - Impeachment", koja oživljava skandal iz perspektive tri žene u njegovom središtu - Monike Levinski (koju igra Bini Feldstin), Linde Trip (koju igra Sara Polson) i Paule Džons (koju igra Anali Ešford). Prva epizoda serije biće emitovana večeras u 22 sata na Fox-u.

Početak afere

Klinton je započeo vanbračnu vezu sa njom 1995. godine kada je Levinski imala 22 godine i stažirala u predsedničkoj rezidenciji. Njihova veza je trajala do 1997. godine, a konačno je razotkrivena početkom 1998. godine.

U januaru 1998. godine Levinski je potpisala izjavu da nikada nije imala seksualni odnos sa Klintonom, na zahtev advokata koji su zastupali Paulu Džons, koja je optužila Klintona za seksualno uznemiravanje 1994. godine.

Međutim, ubrzo je nezavisni savetnik Kenet Star primio više od 20 sati snimljenog telefonskog razgovora koji su bili suprotni izjavi. Kasete su došle od Linde Trip, koja je postala bliska prijateljica sa Levinski 1996. dok su obe radile u Pentagonu i kojoj se Levinski poverila u vezi sa Klintonom.

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Globe Photos/Mediapunch

Trip je, na nagovor agenta Lusijen Goldberg, navodila Moniku da joj detaljno opiše njihovu vezu i u tajnosti je snimala te razgovore.

Levinski je tvrdila da je sa predsednikom Klintonom devet puta imala seksualni odnos, a njena koleginica ju je ubedila da sačuva poklone koje joj je dao, kao i da ne skida fleke od sperme sa svoje plave haljine.

U međuvremenu su mediji objavili tekst o mrljama na haljini Monike Levinski, koje su nastale nakon njenog odnosa sa Klintonom.

Klinton je 26. januara negirao te navode, i izgovorio rečenicu koja je postala najpoznatija rečenica iz skandala.

- Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom, gospođicom Levinski - poručio je Klinton.

U februaru je penzionisani agent tajne službe Luis Foks postao "prva osoba koja je javno rekla da je predsednika i Levinski videla same zajedno".

Klintonovo priznanje

Nakon što je nekoliko dana davala inetrvjue, Levinski je početkom avgusta svedočila pred velikom porotom.

Klinton je pristao dobrovoljno da svedoči, pa je 17. avgusta više od četiri sata govorio o skandalu. Priznao je "neprikladni intimni kontakt".

Iste večeri obratio se naciji preko televizije, priznajući prvi put da je imao vezu sa Levinski.

- Zaista, imao sam odnos sa gospođicom Levinski koji nije bio prikladan. U stvari, to je bilo pogrešno. To je predstavljalo kritičan propust u prosuđivanju i moj lični neuspeh za koji sam isključivo i potpuno odgovoran - rekao je tada on.

U decembru iste godine Predstavnički dom glasao je za pokretanje impičmenta zbog laganja pred porotom i opstrukciju pravde. Uprkos tome, Klinton je obećao da će ostati na mestu predsednika do "poslednjeg sata poslednjeg dana mandata".

U februaru sledeće godine Senat je oslobodio Klintona obe optužbe i on je ostao na čelu zemlje i završio i drugi mandat. Ne samo da je sačuvao mesto šefa države, već je uspeo da sačuva brak sa suprugom Hilari.

Stručnjaci tvrde da mu je poverenje ukazano zbog njegovih uverljivih govora u kojma je potencirao stabilnost SAD-a, dobro stanje budžeta zemlje i borbu za spas socijalnog osiguranja.

O mrljama na haljini i poklonima

Monika je tek proteklih godina počela da govori o ovom skandalu, nakon što je ćutala više od decenije. Tako je 2018. godine progovorila za dokumentarac "Klintonova afera", a iznela je pikanterije za koje većina nije znala.

Ona je istakla da je mrlju dobila nakon što je imala seks sa Klintonom u toaletu Ovalnog kabineta, nedugo nakon što je od njega dobila iglu za šešir i knjigu.

Otišla je u Belu kuću i sa Klintonom je otišla u njegov kabinet. U to vreme su se već viđali dve godine. Tada je joj je Klinton dao poklone, a ubrzo su otišli u toalet.

- To što mi je poklonio ovu knjigu za mene je imalo posebno značenje. To je intimna knjiga koja se ne daje olako. Sve što me mučilo: Da li je to što osećam stvarno? Postoji li tu nešto? Sve te nesigurnosti su nekako nestale kad mi je poklonio ovu knjigu. Uputili smo se prema toaletu, gde smo postali još intimniji. Delio mi je komplimente, ja sam uzvraćala. Došli smo do tačke u kojoj bi on u ranijim susretima uvek stao. Nekako sam zastala i pitala želi li da nastavi. On je konačno rekao da želi - kazala je Levinski.

Ona je istakla da ju je on zagrlio kada je sve bilo gotovo. Dugo ju je grlio, a onda je ona otišla.

- Tog dana izašla sam na večeru. Niko od ljudi koje sam susrela na večeri nije mi rekao da imam mrlje po haljini. Mrlje sam videla tek nakon nekoliko dana kada sam haljinu isprobavala pred svojom prijateljicom koja me nagovorila da sačuvam haljinu sa Klintonovom spermom - zaključila je Levinski.

Ona je istakla da je veoma razočarana što Bil misli da ne treba da joj se izvini, ali je naglasila da želi da kaže Hilari da joj je veoma žao.

Klinton se javno izvinio Levinski, ali to nikada nije učinio privatno.

Da podsetimo, treća sezona serije "American Crime Story - Impeachment" počinje večeras u 22 sata na Fox-u. Kako je Levinski rekla za CNN pre par dana, videćemo novu stranu Bilove ličnosti i saznaćemo nove detalje koji do sada nisu otkriveni.

Video: Klinton naočigled svih zaspao tokom Bajdenovog govora

(Telegraf.rs)