Talibani "zapadnjačkom modom" narušili imidž grupe: "Prestanite da pravite selfije i zabavljate se"

Nakon osvajanja zemlje talibani su snimljeni kako voze autiće u luna parku, uživaju u vožnji čamcima ili pedalinama, vežbaju u teretani...

Foto: Tanjug/AP

Novi ministar odbrane Avganistana kritikovao je mlade talibanske borce zbog rušenja statusa islamističke grupe slikanjem selfija, nošenjem elegantne odeće, razgledanjem i zabavljanjem.

Otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom 15. avgusta, članovi grupe snimljeni su kako se voze u autićima u luna parku, razgledaju Zoo vrt u Kabulu i uživaju u nizu drugih atrakcija, koje mnogi od njih nisu do tada  iskusili.

- Držite se zadataka koji su vam dodeljeni. Rušite naš status, koji je stvoren krvlju naših mučenika - rekao je prošle nedelje ministar odbrane Mavlavi Jakub,

prema Wall Street Journal.

Jakub, sin osnivača talibana, rekao je da bi selfiji koje mlađi borci prave sa komandantima grupe mogli da ugroze bezbednost novog režima odavanjem lokacija vođa.

On je kritikovao neke borce za usvajanje zapadne mode, poput kose do ramena, elegantne odeće i podšišane brade, prenosi Times of Izrael.

- Ovo je ponašanje gangstera marionetskog režima - rekao je on, misleći na prethodnu vladu koju su podržavale SAD, a koju su talibani svrgli.

- Ako nastavimo ovako da se ponašamo, ne daj Bože, izgubićemo naš islamski sistem - poručio je on.

Nakon što su preuzeli vlast, talibani su pokušali da pošalju drugačiju sliku stanovnicima Avganistana, ali i svetu - da će život pod njihovom vladavinom biti drugačiji ovaj put, smešili su se i mahali novinarima, pozirali za selfije na ulicama pa čak i radili intervjue sa novinarkama.

Dok grupa pokušava da pokaže umereno, novo lice, pojavljuju se izveštaji o maltretiranju novinara i žena, ali i o tome da ženama nije dozvoljeno da rade ili odlaze na fakultet.

- Imaju bolji PR sada, znaju da pričaju engleski, razgovaraju za međunarodne medije. Šta govore na konferencijama za medije i šta rade na zemlji su dve potpuno drugačije stvari. Istina je da se nisu promenili, to su isti ljudi - rekla je Paštana Durani, koja vodi udruženje za obrazovanje žena u gradu Kandahar.

Video: Bizarni snimak razigranih talibana: Voze autiće i jašu konjiće u luna parku

(Telegraf.rs)