Džihadisti rđavom kašikom kopali tunel i pobegli iz najčuvanijeg zatvora: Kroz mišju rupu do slobode

Izraelska sigurnosna služba veruje da su zatvorenici pomoću prokrijumčarenog mobilnog telefona bili u kontaktu s osobama van zatvora, koje su ih pokupile neposredno nakon bekstva

Rupa kroz koju su džihadisti pobegli Foto: Tanjug/AP

Šest palestinskih zatvorenika je, pod okriljem noći, pobeglo je iz "Gilboa", jednog od najčuvanijih zatvora u Izraelu. Zatvorenici, među kojima ima i pripadnika Islamskog džihada, iskopali su u rupu, koja ih je dovela do šupljeg prostora ispod zatvora, iz kojeg su potom prokopali mini tunel kojih je doveo sa druge strane zida.

Njihov beg uočili su okolni farmeri, koji su ih primetili dok su bežali preko polja. Među beguncima je i bivši lider Brigade mučenika Al-Aksa, dok su preostalih pet pripadnici Islamskog džihada.

Dok izraelski zvaničnici ovo bekstvo nazivaju velikim sigurnosnim i obaveštajnim podbačajem, palestinske militante grupe bekstvo iz Gilboa nazvale su "herojskim podvigom".

U "sefu" pred zoru shvatili da im fale zatvornici

Zatvor Gilboa nalazi se u severnom Izraelu, a zbog strogih sigurnosnih mera poznat je kao "Sef".

Dojavu o mogućem bekstvu, zatvorska uprava dobila je od obližnjih farmera usred noći, nakon čega se odmah krenulo u prebrojavanje zatvorenika.

Prebrojavanje je završeno oko 4 sata ujutro, kada je utvrđeno da nedostaju šestorica zatvorenika.

Veruje se da su Palestinci iz zatvora pobegli tako što su iskopali rupu u kupatilu. Jerusalem Post piše da su za kopanje koristili rđavu kašiku koju su skrivali iza postera.

Rupa koju su iskopali dovela ih je do šupljeg prostora ispod zatvora koji je nastao tokom gradnje objekta.

Jedan izraelski policajac taj šuplji prostor nazvao je "strukturnom greškom" zatvora. Policajci smatraju da su zatvorenici, krećući se tim praznim prostorom, došli do spoljnog zida zatvora i potom iskopali maleni tunel koji izlazi točno na put ispred zatvora.

Izraelska sigurnosna služba Šabak (poznata i kao Šin Bet) poručila je kako njihovi istražitelji veruju da su zatvorenici pomoću prokrijumčarenog mobilnog telefona bili u kontaktu s osobama van zatvora, koje su ih pokupile neposredno nakon bekstva.

Za beguncima se još traga

Policija i dalje traga za beguncima. Granična policija je, uz pomoć vojske. postavila barikade na putevima prema Zapadnoj obali i Jordanu, koji se nalazi samo 14 kilometara istočno od zatvora.

Mediji prenose da je među zatvorenicima ozloglašeni Zakaria Zubeidi, bivši zapovednik militantne grupe Brigade mučenika Al-Aksa, koji je u zatvoru čekao na suđenje zbog sumnje da je bio uključen u napade na Izraelce.

Ostala petorica članovi su militantne skupine Islamski džihad - četvorica među njima služila su doživotne kazne zatvora zbog planiranja i provođenja napada u kojima su ubijeni Izraelci. Peti je već dve godine bio u istražnom zatvoru, bez da je optužen za neki konkretan zločin.

(Telegraf.rs)