Kongresmenka traži opoziv Bajdena: Optužuje ga da je naoružao neprijatelje i zanemario SAD

Republikanci su pojačali kritike Bajdena posle uspeha talibana u Avganistanu

Foto: Tanjug/AP

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin podnela je američkom Kongresu tri rezolucije za opoziv predsednika SAD Džoa Bajdena.

Ona je to između ostalog učinila i zbog situacije u Avganistanu. Tejlor Grin obrazložila je kako je podnela rezolucije za opoziv američkog predsednika, zbog "zanemarivanja dužnosti u Avganistanu", "kršenja imigracionih zakona i izazivanja bezbednosne krize na južnoj granici" i "uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignorisanjem odluka Vrhovnog suda".

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bajdena da je zanemario dužnost, jer nije uspeo da obezbedi izvlačenje na hiljade američkih civila i avganistanskih saveznika kada su talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli vlast u Avganistanu, te da je naoružao neprijatelje ostavljajući američku vojnu opremu u Avganistanu, piše Fox news.

- Za samo sedam meseci, Džo Bajden je doveo do toga da Amerika izgubi poštovanje celog sveta. Dokazi su jasni i njegovi potezi su toliko nečuveni da mora biti opozvan - saopštila je Grin.

Republikanci su pojačali kritike Bajdena posle uspeha talibana u Avganistanu. Prethodno je republikanski senator Lindzi Grejem rekao da predsednik zaslužuje da bude opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Avganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Avganistanu posle povlačenja američke vojske, prenosi Sputnik.

Rezolucija za opoziv koju je podnela Mardžori Tejlor Grin teško da može da bude usvojena u Kongresu, navodi Fox news, dok iz Bele kuće nisu reagovali na njen predlog.

Video: Džo Bajden se bahatio u električnom pikapu: U šali ponudio da pregazi novinara na pitanje o Izraelu

(Telegraf.rs)