Obračun "krofna mafije" na Halkidikiju: Albanci pucali na čoveka, pa bežali ka plaži

Muškarac koji prodaje krofne našao se na udaru Albanaca koji slove za članove "krofna mafije"

foto: pixabay.com

Pretnje, batine, a onda i metak - tako je izgledao napad na Gruzijca koji prodaje krofne na Halkidikiju, a koji je umalo ubijen krajem jula. Zahvaljujući zabrinutim ljudima koji su istrčali na balkone, žrtva bizarnog obračuna u Neos Marmarasu izvukla je živu glavu, a turistima će u sećanju ostati scena kao iz gangsterskih filmova.

Napad na Gruzijca je, kako pišu grčki mediji, deo obračuna "krofna mafije", odnosno bandi koje kontrolišu prodaju ove poslastice na plažama na Halkidikiju.

Gruzijac, koji je umalo ostao bez glave, živi i radi u Grčkoj već 25 godina, a veruje da su ga napali Albanci. Njega su četvorica muškaraca presrela krajem jula na putu ka Nikitiju. Napadači su bili u crnom "tuaregu" kojem su bile prekrivene tablice.

Čim su izašli iz kola, četvorica su odmah nasrnula na Gruzijca i, kako tvrdi, krenuli da ga udaraju, a njima su se pridružila još dvojica. Potom su kamenovali vozilo, a onda je kaže video jednog kako vadi pištolj i upire oružje u njega. U sledećem trenutku čuo se pucanj. Srećom, metak ga nije pogodio, a jedan od napadača je samo promrmljao: "Skupi čauru i idemo".

Dok su čauru tražili unutar vozila, zabrinuti građani su počeli da izlaze na terase i u dvorišta, zbog čega se opasna četvorka iz Tuarega dala u beg u pravcu plaže.

- Izašli su iz kola i prišli mom vozilu. Pokušali su da otvore vrata, ali nisu mogli. Onda su krenuli da kamenuju. Udarali su me po licu, jedan me šuirao po rebrima. Rukama sam štitio glavu jer su me krvnički udarali. Tada je odjeknuo pucanj, a ti što su me tukli govorili su da se pokupi čaura. Srećom, ljudi su izašli na balkone, oni su ušli opet u "tuareg" i otišli u pravcu Nikitija - rekao je napadnuti Gruzijac za medije.

On je dodao da je uveren da su ga napali Albanci, koji su povezani sa prodajom krofni na plažama na Halkidikiju. Gruzijac je rekao da je ranijih godina prodavao krofne na plažama, ali da ove sezone uopšte nije bio tu. Tvrdi da je čuo da se nekoliko dana uoči što je prebijen, dogodio obračun "krofna bandi" na relaciji Nikiti-Neos Marmaras, pa da je moguće da su i njega "ni krivog ni dužnog uvukli u celu priču" jer su mislili da će opet da krene da prodaje.

Policija je ubrzo ušla u trag vozilu i uhvatila jednog od osumnjičenih, za kojeg se veruje da je "mozak bande". Tuareg je bio ulubljen sa jedne strane, što potvrđuje priču žrtve o tome kako je počeo napad. Prilikom pretresa u vozilu je pronađeno i sečivo.

Prilikom saslušanja osumnjičeni je priznao da je napao Gruzijca, ističjući da ga je dva puta udario u lice. Međutim, negirao je da je u obračunu korišćeno vatreno oružje. Tvrdio je da je do fizičkog obračuna došlo zbog sudara, pa je tražio da bude pušten na slobodu.

Privedeni muškarac je, kako pišu grčki mediji, odavno poznat policiji zbog brojnih krivičnih dela - od pljačke do iznude, otmica, nanošenja teških telesnih povreda...

Veruje se da je on na čelu jedne od "krofna bandi", koje neretko dolaze u sukob zbog zarade i teritorije. Advokat privedenog oštro demantuje da je njegov klijent na bilo koji način povezan sa krofna mafijama.

Ove bande u Grčkoj vode stranci. Banda dnevno u proseku proda između 500 i 600 krofni na plaži po ceni od 2 evra. Krofne nabavljaju po ceni od 50 centi, a toliko daju i prodavcu za svaku prodatu krofnu, što znači da svakog dana "zarade" između 500 i 600 evra.

Međutim, kako su bande podeljene po plažama, svaki ulazak na "tuđu" plažu smatra se uzurpiranjem teritorije, pa zato i neretko dolazi do sukoba.

Policija u Grčkoj je pre deset godina razbila "krofna mafijaški lanac", što je rezultiralo hapšenjem jednog Rusa i dvojice Bugara, koji su optuženi da su pretili i ucenjivali prodavce, kako bi ostali "glavni na plaži".

(Telegraf.rs)