Mladi fudbaler pronađen smrskan u točku aviona: Izabrao je smrt, umesto života pod talibanima

- Vi ste slikar svog života. Ne dajte četkicu za bojenje nikom drugom - napisao je Zaki nedavno na svom Fejsbuk profilu

Foto: Instagram/m.zaki.anwari

Snimci ljudi kako ispadaju iz aviona dok on poleće sa aerodroma u Kabulu obišli su svet. Mnogi su sa nevericom posmatrali ljude koji su izabrali da rizikuju sopstveni život, umesto da skrštenih ruku prihvate da žive pod talibanima.

Jedan od njih je i 19- godišnji Zaki Anvari koji je pokušavajući da se sakrije kod točka aviona ispao i poginuo.

Zaki Anvari, tinejdž zvezda i velika fudbalska nada Avganistana poginuo je u ponedeljak, a njegovo smrskano telo pronađeno je u stajnom trapu aviona koji je sleteo u Katar.

On potiče iz imućne porodice i pohađao je prestižnu francusku privatnu školu zajedno sa decom diplomata. Fudbal je bio njegova velika ljubav, a o tome koliko je bio uspešan u ovom sportu pokazuje i podatak da je izgao za omladinsku reprezentaciju.

- Vi ste slikar svog života. Ne dajte četkicu za bojenje nikom drugom - napisao je Zaki nedavno na svom Fejsbuk profilu.

Od njega su se porukama oprostili i njegovi prijatelji, koji su za svog druga imali samo reči hvale.

- On je bio moj brat, sa kojim sam proživeo neke od najlepših uspomena u svom životu. Ovo je za sve nas veliki gubitak - rekao je njegov prijatelj.

Američka vojska saopštila je u utorak da je otvorena istraga povodom njegove smrti, kako bi se detaljno ispitali svi detalji nesreće.

Snimci sa aerodroma koji su nastali neposredno pre nego što je avion u čijem je stajnom trapu bio Zaki poleteo, prikazuju ljude koji se kače na krila i prednji deo aviona pokušavajući da pobegnu od Talibana.

- Avion je bio okružen sa nekoliko stotina civila koji su pokušali da uđu u letelicu. Suočeni sa teškom situacijom koja je pretila našoj bezbednosti C- 17 je morao što pre da poleti. Njegovo telo otkriveno je tek kada smo sleteli u Katar - saopštili su iz američke vojske, piše Daily Mail.

Identifikovana i dva mladića koja su ispala iz aviona

Osim njega policija je u međuvremenu identifikovala i dva mladića koja su ispala iz aviona. U pitanju su dva rođena brata koja su se izdržavala prodavajući lubenice na pijaci u Kabulu.

Lokalni mediji objavili su da su mladići živeli u jako teškim uslovima. Često su preturali po kontejnerima kako bi prehranili sebe i bolesnu majku sa kojom su živeli.

Potresne slike i priče poginulih mladića svakako su jedna od stvari koja će obeležiti period neposredno nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana.

Do sada je najmanje 12 osoba stradalo na aerodromu u Kabulu. Neki od njih stradali su nakon pada iz aviona, a neki su upucani od strane talibana.

Iako vlasti u Beloj kući tvrde da je situacija na aerodromu u Kabulu mirna i pod kontrolom, snimci i fotografije koji danima kruže sa ovog mesta pokazuju suprotno.

Ne zna se koliko je tačno izbeglica uspelo da napusti Avganistan zajedno sa stranim državljanima. Oko 20.000 avganistanskih izbeglica dobiće utočište u Velikoj Britaniji u narednih pet godina nakon što je vlada objavila planove za pomoć onima koji beže od talibana.

Prihvatanje izbeglica najavile su i Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija. S druge strane, Austrija traži da se organizuju centri za prihvat u komšijskim zemljama.

Video: Dramatični prizor iz Avganistana: U želji da pobegnu peli su se na avion u letu, najmanje 7 poginulo

(Telegraf.rs)