Kako je Australijanac primio 4 doze različitih vakcina protiv korone: Tvrdi da nije preskakao redove

Primio je po dve doze AstraZeneke i Fajzera

Foto: Twitter/@tomleeaus

Mladi Australijanac iz Sidneja u potpunosti je vakcinisan protiv korona virusa sa dve različite vakcine, uprkos tome što ima samo 34 godine i ne radi ni u jednom esencijalnom sektoru.

Tom Lis tvrdi da nije preskakao redove za vakcine i da je jednostavno čekao ispred centara, kako bi dobio ono što naziva "uvećanjem antitela".

Fajzerove vakcine dostupne su samo za ljude iznad 40 godina u Australiji u ovoj fazi ili za one koji rade u kritičnim sektorima, kao što su hotelski karantini, dok je AstraZeneka dostupna za sve koji je žele.

Međutim, umesto da čeka predviđena tri meseca dok se mlađim Australijancima ne dozvole Fajzerove vakcine, Lis se jednostavno pojavio u centru za vakcine i okušao sreću.

Lis je prvo počeo sa dozom AstraZeneke 31. marta. Otada je primio drugu dozu AstraZeneke i dve doze Fajzera - poslednju je primio u ponedeljak u olimpijskom parku u Sidneju.

- Što se tiče preskakanja redova, ne vidim to tako. Nisam ukrao nijednu vakcinu. Jednostavno sam čekao u redu da je dobijem. Vakcinacija zahteva mali rad nogu i svako može to da učini - rekao je on za News.com.au.

Istraživanje efikasnosti udvostručavanja vakcina još je u ranoj fazi, ali studija Univerziteta Oksford na pojedinačnim dozama svake vrste dala je obećanja.

Studija Com-COV uključila je 830 dobrovoljaca preko 50 godina i pokazala je da je vakcina AstraZeneke praćena dozom Fajzera četiri nedelje kasnije skoro isto dobra kao i dupla doza Fajzera.

Drugačiji redosled je, međutim, bio manje efikasan, dok je dvostruka doza Fajzera ipak dala najbolje rezultate.

Međutim, ova studija nije se bavila duplom dozom dve različite vakcine i njihovim efektom na antitela protiv bolesti.

(Telegraf.rs)