Opasniji soj korone pravi pustoš u delovima Evrope: Stručnjaci strahuju da su oni sledeći na "udaru"

Iako je prošlo više od godinu dana od početka pandemije, svet se i dalje bori da obuzda korona virus, dok se pojavljuju i njegove opasnije varijante

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Opasnija varijanta korona virusa već pravi pustoš u delovima Evope i sveta, dok stručnjaci upozoravaju da je presudno da se SAD pridržavaju mera bezbednosti tokom sledećih nekoliko meseci kako bi mogle da pobede još jedan talas i zaštite ljude.

Varijanta B.1.1.7, poznatija kao britanski soj, prvi put je primećena u Velikoj Britaniji, zaraznija je, može da izazove ozbiljnije bolesti i brzo inficira mlađu populaciju, prema rečima epidemiologa Majkla Osterholma.

Nedavna istraživanja sugerišu da je ovaj soj možda i smrtonosniji, prenosi CNN.

- Ako bismo mogli da izdržimo, da dobijemo dovoljno vakcina do leta, mogli bismo zapravo da pobedimo. Ali, mi smo nestrpljivi - rekao je Osterholm.

Britanska varijanta korona virusa je već podstakla opasna povećanja u drugim zemljama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, već je prisutan u više od 70 zemalja na svetu.

U Francuskoj, gde su prošlog meseca zdravstveni zvaničnici upozorili da se soj brzo širi, više od 5.000 kovid pacijenata nalazi se na intenzivnoj nezi - prvi put od prošlog aprila.

Turski zvaničnici prijavili su najviši dnevni broj zaraženih od početka pandemije, od kojih je većina zaražena britanskim sojem.

U Kanadi je varijanta B.1.1.7 dovela do više infekcija i hospitalizacija, a zvaničnici prijavljuju porast broja teških bolesti, uključujući i kod mlađih pacijenata.

Britanski soj korona virusa stigao je i do Balkana, a prijavljen je u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji...

U Hrvatskoj je ovaj soj uzrok oko 50% potvrđenih zaraza, a njegov udeo ubrzano raste, potvrdili su ranije hrvatski stručnjaci. Na temelju 4.945 smrtnih slučajeva s poznatim statusom, lekari su procenili da je opasnost od smrti povezana s britanskim sojem veća za 55% nakon kontrole po starosti, polu, etničkoj pripadnosti, socijalnom statusu, lokaciji doma za starije, lokalnoj vlasti, prebivalištu i datumu testiranja.

Mutacija je napravila haos i u Srbiji, gde je prisutno 35 odsto britanskog soja korona virusa, koji je, prema istraživanjima i podacima do kojih je došla naučna zajednica, zarazniji oko 60 odsto od obične varijante korona virusa i, kako se navodi, češće napada mlađu populaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je pre nekoliko dana da je britanski soj toliko brutalan da im zadaje ozbiljne probleme, kao i da zdravstveni radnici ulažu poslednje atome snage.

Britanski soj korona virusa brzo se širi i u Sloveniji, a dok je početkom februara samo dva do tri odsto ukupno zaraženih na području Ljubljane imalo englesku, zarazniju varijantu virusa, u prvoj nedelji marta je taj procenat porastao na 30 odsto, pokazao je monitoring otpadnih voda na području Ljubljane.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da i SAD idu u istom pravcu, dok veliki deo populacije ostaje ranjiv na virus. Samo 16,1 posto Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Foto: Tanjug/AP

- Putanja pandemije u Sjedinjenim Državama izgleda slično onoj koja je pre samo nekoliko nedelja bila u mnogim drugim zemljama u Evropi, uključujući Nemačku, Italiju i Francusku - rekla je direktorka CDC-a dr Rošel Valenski u ponedeljak.

Dok američki zvaničnici apeluju na ljude da i dalje nose maske, uprkos tome što neke američke države prebrzo ublažavaju mere, Evropu guta treći talas korona virusa.

Tako su brojne zemlje uvele delimične blokade, uključujući Francusku, Poljsku i Italiju, dok preostale pooštravaju mere, zatvaraju škole, neesencijalne radnje i ograničavaju radno vreme, u nadi da će stati na put infekciji.

Video: Stevanović: U bolnicama ima mesta za naredna 24h

(Telegraf.rs)