Direktor SZO o poreklu korona virusa: "Uskraćeni su nam podaci"

Ove države tvrde da studija nije sprovedena na potpunim i originalnim podacima

Foto: Tanjug/AP

Istražiteljima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili poreklo epidemije korona virusa bili su uskraćeni podaci, izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, navodi Reuters.

U završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu i okolini u januaru i februaru naveo je da je virus verovatno prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje i da postoji izuzetno mala verovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

- U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima - rekao je Tedros i dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmenu podataka, prenosi Tanjug.

SAD i 13 zemalja brine kašnjenje izveštaja

SAD i još 13 zemalja izrazile su danas zabrinutost što je kasnio izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o poreklu koronavirusa i što nije zasnovan na potpunim podacima.

Podjednako je važno da izrazimo svoju zajedničku zabrinutost da je međunarodna stručna studija o izvoru koronavirusa značajno kasnila i da nije zasnovana na potpunim, originalnim podacima i uzorcima, navodi se u zajedničkom saopštenju, navodi Reuters, a prenosi Tanjug.

Saopštenje su potpisale vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Letonije, Litvanije, Norveške, Republike Koreje, Slovenije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)