Sude mrtvom Mihailu, nasilniku kog su ubile ćerke: Ako se dokaže krivica, njih tri će biti slobodne

Njihovo suđenje neće početi dok se ne završi suđenje preminulom ocu, što znači da će ostati u kućnom pritvoru još nekoliko meseci ili čak godina

Foto: Profimedia/East2West News

Ruski istražitelji prepoznali su tri sestre, optužene za ubistvo nasilnog oca, kao žrtve u krivičnom postupku protiv njihovog oca, rekli su advokati u utorak. Ovaj potez aktivisti su nazvali "probojom" u slučaju.

Kristina, Angelina i Marija Kačaturjan priznale su da su ubile svog oca u julu 2018. godine nakon što ih je godinama fizički, mentalno i seksualno zlostavljao. Istražni komitet ranije ovog meseca pokrenuo je krivični postupak protiv preminulog oca Mihaila Kačaturjana zbog optužbi za seksualni napad, prinudu na seksualna dela i mučenje.

Oca su ubile na spavanju Foto: Profimedia/east2west news/East2West News

Aleksej Paršin, jedan od advokata sestara, rekao je za The Moscow Times da se nada da će razvoj događaja dovesti da optužbe protiv njih budu odbačene.

- Ako njihov otac bude proglašen krivim, to je dokaz više da su one više puta napadana tokom nekoliko godina i da su im životi i sigurnost bili ugroženi - rekao je Paršin.

On je dodao da je istraga već utvrdila da su zadobile teške telesne povrede.

- Ovo nas upućuje na stanje nužne samoodbrane u kojem su bile. Ako su bile u stanju nužne samoodbrane, ne mogu da budu proglašene krivima i slučaj protiv njih treba da budeo odbačen - rekao je on.

Feministička aktivistkinja Darija Serenko nazvala je odluku Istražnog odbora "veoma važnim prodorom" za slučaj sestara.

Jaroslav Pakulin, drugi advokat sestara, rekao je da njihovo suđenje neće početi dok se ne završi suđenje ocu, što znači da će ostati u kućnom pritvoru još nekoliko meseci ili čak godina.

Istražitelji su prethodno odbili zahteve advokata da se optužbe za ubistvo s predumišljajem, za koje je predviđena zatvorska kazna do 20 godina, promene u optužbe nužne samoodbrane.

Slučaj sestara Kačaturjan oštro je podelio rusko društvo. Pristalice krive nedostatak zaštite za žrtve porodičnog zlostavljanja u Rusiji, zbog toga što su tinejdžerke bile prisiljene da se brane, dok ih protivnici posmatraju kao ubice.

Video: Mesto na kome je ubijen Srbin u Koloradu: Ovo je izjava žene koja je sve videla

(Telegraf.rs)