Bajden planira posetu meksičkoj granici: Iz izbegličkih kampova stižu užasne priče

Bajden poručuje migranitma: "Ostanite gde ste", njegovi protivnici smatraju da je to vrlo naivno

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da planira da u nekom trenutku poseti granicu sa Meksikom i da njegova administracija radi na tome da potencijalni migranti podnesu zahtev za azil u svojim matičnim zemljama.

Upitan šta bi još moglo da se učini da se porodice migranata ubede da prestanu da prelaze granicu, Bajden je rekao novinarima:

- Još mnogo toga što sada radimo, uključujući i ponovno uspostavljanje onoga što je ranije postojalo - a to je da mogu da ostanu gde su i podnose zahteve iz svojih matičnih zemalja - prenosi Rojters. Konzervativni mediji duboko sumnjaju u ovu politku, jer "reći ljudima koji planiraju da krenu ka SAD da se još malo strpe, verovatno neće upaliti".

Podsetimo, neke porodice su ispričale da su ih uhvatili na granici Meksika i Teksasa, gde su ih nekoliko dana zadržali u pritvoru, a onda ih je američka granična policija odvela do međunarodnog mosta Sijudad Huarez u Meksiku, oko 1.300 kilometara dalje od mesta gde su ušli. 

Fotograf Rojtersa je rekao da je video avione sa desetinama migrantskih porodica sa malom decom kako sleću u El Paso, a potom iste te porodice video kako prelaze međunarodni most.

Portparol američke granične policije Lendon Hatčens kaže da se migranti šalju u El Paso, Laredo i San Dijego jer u smeštajnim centrima Rio Grande više nema mesta.

Dilan Korbet, direktor organizacije Institut nade na granici, rekao je da je većnina porodica koja je upućena u Sijudad Huarez sa decom mlađom od sedam godina. Dodaje da su i u Meksiku prihvatni centri puni zbog pandemije.

Migranti iz Meksika pokušavaju da uđu na teritoriju SAD / Foto: Tanjug/AP

Edna Sorto je sa dva sina iz Hondurasa došla u El Paso, ali je potom upućena u Sijudad Huarez. Rojters piše da je u tom prihvatnom centru mnogo male dece i beba.

Kako prenose pojedini američki mediji, deca se tamo nalaze u nimalo zavidnim uslovima - spavaju u prenatrpanim šatorima, a imaju priliku da se okupaju samo jednom nedeljno.

Svojevremeno je zbog vrlo sličnog pristupa prema migrantima kritikovana Trampova administracija upravo od strane levičarskih medija.

(Telegraf.ts)