Političar progurao zakon za zabranu vakcinacije protiv kovida, pa preminuo od ove bolesti

Zakon koji je on predložio nalazi se pred poslanicima nacionalnog parlamenta

Foto: Tanjug/AP

Brazilski političar Silvio Antonio Favero, koji je predložio Zakon koji bi zabranio obaveznu vakcinaciju protiv korone, preminuo je od kovida 19.

On je skončao u subotu 54. godini, u privatnoj bolnici u Brazilu.

On je bio poslanik u oblasti Južni Mato Groso i to iz redova Socijalističke liberalne partije.

Hospitalizovan je 4. marta i bio je na respiratoru.

Zakon koji je on predložio nalazi se pred poslanicima nacionalnog parlamenta.

On je argumentovao ovaj zakon time da bi on garantovao pravo građana da odluče da li žele da se vakcinišu ili ne. Što se tiče dece, tu odluku bi donosili njihovi roditelji.

On je svoj predlog obrazložio time da još nije jasno koliko su vakcine protiv korona virusa efikasne, kao ni kakve sve negativne reakcije mogu da izazovu u kratkom, srednjem ili dužem vremenskom periodu.

 

On je tako podelio svoj stav sa sumnjičavim brazilskim predsenikom Žairom Bolsonarom, inače desničarskim političarem koji je saveznim državama prepustio nabavku vakcina, zbog čega proces vakcinacije u Brazilu teče veoma sporo.

Predsednik Brazila poručio je svojim građanima da "prestanu da plaču" i da nauče da žive sa virusom, a sam je izbegavao mere protiv korone, kao što su distanca i nošenje maske.

Samo 8,6 miliona Brazilaca primilo je prvu dozu vakcine, a to je svega četiri posto stanovništva. Drugu dozu primilo je njih 3 miliona.

Za nedelju dana zabeleženo je 12.818 smrtnih slučaja usled korone u Brazilu, što je u proseku 1.831 dnevno.

(Telegraf.rs)