Putin: Rusija jedina zemlja na svetu koja je razvila 3 vakcine protiv korona virusa

- Kada je reč o uspehu Rusije, nisam rekao ništa neočekivano ni novo - rekao je Putin

foto-ilustracija: pixabay.com; Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija lider u svetu u pravljenju vakcina protiv korona virusa.

Tokom svog govora na sednici Veća za nauku i obrazovanje Putin je podsetio da je Rusija jedina zemlja na svetu koja je razvila tri vakcine protiv korona virusa naglašavajući da je to glavno naučno dostignuće, prenosi Klix.

- Činjenica da je Rusija mogla da pokrene proizvodnju vakcina i počne sa masovnom vakcinacijom bila je još važnija. Dakle, zahvaljujući zajedničkim naporima naučnika, domaćih kompanija i države, građani naše i drugih zemalja mogu da iskoriste ovo najveće naučno dostignuće - naglasio je Putin.

Naveo je i to da je pandemija ubrzala i uvođenje najsavremenijih tehnologija i da smatra da bi samim tim oblasti nauke i tehnologije u državi trebalo da odgovore izazovima vremena.

- Obrazovanje, nauka i tehnološki suverenitet trenutno su postali ne samo važni, već u značajnoj meri presudni, ključni faktori nacionalne sigurnosti i kvaliteta života. Kada je reč o uspehu Rusije, nisam rekao ništa neočekivano ni novo - dodao je.

U Rusiji trenutno tri vakcine prolaze treću fazu ispitivanja - preparati instituta "Gamaleja", novosibirskog instituta "Vektor" i instituta "Čumakov". Prve dve vakcine se aktivno koriste u masovnoj vakcinaciji u zemlji, piše TASS.

(Telegraf.rs)