Ruske diplomate nepoželjne u Švedskoj, Poljskoj i Nemačkoj. Rusija: Nepravedno i neprijateljski

Švedska ministarka spoljnih poslova Ana Linde objasnila je da je reč o odgovoru na "neprihvatljivu odluku" Rusije da protera jednog švedskog diplomatu

Foto: Pixabay, Shutterstock

Švedska je obavestila Rusiju da će od jednog službenika ambasade te zemlje tražiti da napusti Švedsku. Ali to nije jedina zemlja koja je to učinila. Pridružile su joj se i Poljska i Nemačka.

Švedska ministarka spoljnih poslova Ana Linde objasnila je na Tviteru da je reč o odgovoru na "neprihvatljivu odluku" Rusije da protera jednog švedskog diplomatu.

- Ovo je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate, koji je samo obavljao svoje dužnosti - poručila je Linde.

Rusija je ranije proterala diplomate iz Nemačke, Poljske i Švedske zato što su prisustvovali nedozvoljenim skupovima podrške uhapšenom ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Poljska proterala službenika ruskog konzulata u Poznanju

Posle Švedske i Poljska je zatražila od jednog službenika ruskog konzulata u Poznanju da napusti Poljsku, kao odgovor na proterivanje poljskog diplomate iz Rusije u petak, navelo je na svom Tviter nalogu poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ministarstvo spoljnih poslova donelo je danas odluku u skladu sa principom reciprociteta i u koordinaciji sa Nemačkom i Švedskom da proglase zaposlenog u konzulatu Rusije u Poznanju personom non grata - saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Poljski diplomata koji je proteran iz Rusije optužen je da je učestvovao u protestima protiv zatvaranja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Persona non grata da ode iz Berlina

Nemačka je proterala jednu osobu zaposlenu u ruskoj ambasadi u Berlinu kao odgovor na proterivanje nemačkog diplomate u Moskvi prošle sedmice, saopšteno je danas iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Kancelarija spoljnih poslova proglasila je jednog službenika u ruskoj ambasadi u Berlinu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Nemački diplomata je samo izvršavao svoj zadatak izveštavanja o dešavanjima na licu mesta, stoji u saopštenju.

Rusija o proterivanju diplomata: Nepravedno i neprijateljski

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je danas "nepravednim i neprijateljskim" potezom odluke Nemačke, Poljske i Švedske da proteraju ruske diplomate iz tih država, prenosi agencija Interfaks.

Nemačka, Švedska i Poljska proterale su troje ruskih diplomata u znak odmazde zbog odluke Rusije prošle nedelje da protera troje diplomata Evropske unije, podseća Rojters.

Video: Podneta prva tužba protiv NATO zbog bombardovanja

(Telegraf.rs)