Tim SZO hitno poslat u Kongo zbog ebole: Jedna žena je preminula, otkrili 70 njenih kontakata

Na istoku Konga se pojavila ebola, epidemiolozi SZO vode istragu na terenu

Foto: Tanjug/AP

Demokratska Republika Kongo objavila je u nedelju da se virus ebole ponovo širi na istoku zemlje, gde je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslala tim svojih epidemiologa nakon što je jedna žena umrla od te bolesti i tri meseca nakon proglašenja kraja prethodne epidemije.

- Virus ebole se ponovo pojavio na istoku DRK-a - rekao je kongoanski ministar zdravlja Eteni Longondo za državnu televiziju, dodajući da je žena umrla 3. februara u okolini Bijene, u Severnom Kivuu, na istoku zemlje.

Analizom uzorka njene krvi uzetom pre smrti pokazalo se da je bila pozitivna na virus ebole, saopštilo je ministarstvo.

Selo Biena je u okolini grada Butemba, gde epidemiolozi SZO vode istragu na terenu i gde je "otkriveno 70 kontakata" umrle, saopštila je kancelarija SZO u Africi.

Ovaj novi slučaj prijavljen je pošto je 18. novembra 2020. službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru, na severozapadu, koja je odnela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti.

Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole potvrđen je u toj kongoanskoj pokrajini 16. oktobra 2020. godine.

U nedelju ministar Eteni nije proglasio dvanaestu epidemiju ebole. Ipak, sredinom novembra je upozorio da u Kongu "postoji stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole".

Virus ebole, koji je 1976. otkrio Peter Piot i međunarodni tim, u kojem je bio i kongoanski profesor Mujembe, prenosi se na čoveka sa zaražene životinje.

S čoveka na čoveka se prenosi telesnim tečnostima, a glavni simptomi su temperatura, povraćanje, krvarenje i dijareja.

Nakon velike epidemije koja je od 2013. do 2016. vladala zapadnom Afrikom pokosivši 11.000 ljudi i prenosa bolesti na Zapad putem humanitarnih radnika, SZO sa svakim pojavljivanjem ebole strahuje od širenja virusa u svetu. Agencija UN je uostalom prethodnu epidemiju na istoku Konga proglasila međunarodnom zdravstvenom krizom.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(Telegraf.rs)