Severna Koreja navodno zabranjuje zatamnjena stakla u saobraćaju, a razlog je bizaran

Ko prekrši novo pravilo, mora da plati kaznu od 28 evra

Foto: Printscreen/Youtube/ ABC15 Arizona

Severna Koreja navodno zabranjuje zatamnjena stakla, a strani mediji tvrde da je to deo pokušaja kako bi se odbranili od "žutog talasa kapitalizma" koji se "ubrzano širi među omladinom".

Kako prenosi "News.com.au", policija u zemlji je navodno kaznila vozače koji su na automobilima imali zatamnjena stakla. Mediji tvrde da su organi reda zapretili kažnjenima da, ukoliko ne zamene stakla, sledeći put će im biti konfiskovana vozila.

Prema pisanju stranih medija, izraz "žuti talas" tiče se kulturnih uticaja koji dolaze iz kapitalističkih zemalja, a vlasti su navodno uplašene da te trendove prihvataju mladi ljudi, gledajući filmove, televiziju i slušajući muziku iz Južne Koreje, Japana i SAD.

Ko prekrši novo pravilo, mora da plati kaznu od 28 evra.

Radio Slobodna Azija tvrdi da se vozači u zemlji protive novim pravilima.

- Vozači smatraju da su ova pravila besmislena, mnogi se svađaju sa policijsom i bezbednosnim agentima. Žele da znaju kako su zatamnjena stakla deo kapitalističke "žute kulture". Policija tvrdi da samo ljudi koje je zahvatio "žuti talas kapitalizma" bi želeli da unakaze na ovaj način vozila - kaže jedan od žitelja u Severnoj Koreji.

Video: Tramp sa Kimom prošetao i potom napravio 20 istorijskih koraka u Severnoj Koreji

(Telegraf.rs)