Švajcarci odbili da odobre Oksfordsku vakcinu protiv korone: "Treba nam više informacija"

Švajcarsko regulatorno telo kazalo je da je proučavalo informacije koje je dobilo od britansko-švedskog farmaceutskog giganta, ali smatra da to "nije bilo dovoljno da bi vakcina bila odobrena"

Foto: Tanjug/AP

Švajcarska je odbila da odobri Oksfordsku vakcinu protiv korona virusa koju proizvodi kompanija Astrazeneka, a nadlženi ističu da su "potrebne nove studije", prenose svetski mediji.

Kako ističe "Daily Mail", ova odluka Švajcarske dolazi pošto su Francuske, Švedske i Nemačke dale preporuku da se ne vakcinišu osobe preko 65 godina starosti. Čak je predsednik Francuske Emanuel Makron tvrdio da je to cepivo "skoro pa efikasno" za to životno doba.

Ovaj potez Švajcarske dolazi uprkos podacima Oksforda objavljenim ove nedelje, u kojima se navodi da je vakcina efikasna u 76 odsto slučajeva samo posle jedne doze.

Švajcarsko regulatorno telo kazalo je da je proučavalo informacije koje je dobilo od britansko-švedskog farmaceutskog giganta, ali smatra da to "nije bilo dovoljno da bi vakcina bila odobrena".

- Potrebno nam je više informacija o bezbednosti, efikanosti i kvalitetu. Neophodni su dodatni podaci i nove studije - navodi se o saopštenju.

Švajcarska je do sada odobrila Fajzerovu i Moderninu vakcinu protiv koronavirusa.

Video: U Britaniju stigle vakcine: Kamionima ih razvoze na 70 mesta

(Telegraf.rs)