Objavljen ugovor Evropske unije i AstraZeneke

- Transparentnost i odgovornost su važni kako bi se izgradilo poverenje Evropljana - kaže Evropska komisija

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Britanska kompanija AstraZeneka složila se da se objavi redigovan ugovor koji su Evropska unija i taj farmaceutski gigant potpisali 27. avgusta 2020. godine, a koji se odnosi na isporučivanje vakcine protiv korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

Evropska komisija pozdravila je "želju kompanije da sa više transparentnosti učestvuje kada je reč o isporuci vakcina zemljama Evropske unije".

- Transparentnost i odgovornost su važni kako bi se izgradilo poverenje Evropljana i da mogu da se oslone na efektivnost i bezbednost vakcina koje su kupljenje - navodi se u saopštenju.

Podsećanja radi, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danima je tražila da se ugovor objavi, kao i da vakcine moraju da se isporuče.

- Evropa je uložila milijarde kako bi pomogla da se razvije prva svetska vakcina protiv kovida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro. A sada ih firme moraju isporučiti. One moraju da poštuju svoje - rekla je ranije Ursula fon der Lajen.

Portparol EK Erik Mamer ponavlja da je ugovor bio potpisan unapred, pre davanja ”zelenog svetla” za vakcine AstraZeneka i da se ugovorom precizira da isporuke neće biti ukoliko se odobrenje Evropske agencije za lekove ne dobije.

- Istovremeno, postoji i klauzula koja podrazumeva da kompanija proizvede doze pre autorizacije kako bi bila u mogućnosti da ispoštuje plan isporuke čim i ako dobije potrebno zeleno svetlo - kaže Mamar.

Ugovor koji je objavljen sadrži redigovane delove koji se odnose na poverljive informacije, kao što su detalji računa, a u EK navode da se ugovorom pominju i fabrike AstraZeneke u Velikoj Britaniji za koje je bilo ”dogovoreno da doprinesu isporuci doza za EU”.

Video: U Britaniju stigle vakcine: Kamionima ih razvoze na 70 mesta

(Telegraf.rs)