Američki policajac proglašen herojem: Pogledajte kako je sprečio masu da upadne u dvoranu Senata

Gudmen je, naime, stajao između njih i ulaza u dvoranu Senata koji je u tom trenutku bio otključan

Jedan američki policajac iz Kapitola postao je heroj pošto je svojim rukama sprečio masu iz dvorane Senata tokom nasilnih nereda prošle nedelje. Snimci policajca, identifikovanog kao Judžin Gudmen, pokazuju kako on ide ispred demonstranata dok oni jure stepenicama. Uspeo je da im spreči prolaz i da ih otera u suprotnom smeru.

Na video snimku, koji je objavio reporter "Huffington Posta" Igor Bobić vidi se kako se policajac suprotstavlja masi ljudi. Ono o čemu američki mediji pišu jeste da je on Afroamerikanac koji se suprotstavio gomili belaca.

Policajca Gudmena Amerikanci su počeli slaviti kao junaka kad se otkrilo zašto se ustvari sam suočio s desničarskim ekstremistima koji su ga onda naganjali po Kapitolu. Gudmen je, naime, stajao između njih i ulaza u dvoranu Senata koji je u tom trenutku bio otključan.

Po svemu sudeći, ovaj policajac je bio svestan toga i zato ih je namerno odvukao na drugu stranu - dok je hodnik prema ulazu u Senat bio s njegove leve strane, on se povlačio uz stepenice s njegove desne strane, prema gornjem spratu.

U tom trenutku policajci u dvorani Senata grozničavo su zaključavali desetak vrata koja vode u dvoranu i galerije iznad nje, jednu po jednu, dok je Tajna služba evakuisala potpredsednika Majka Pensa. On je, podsetimo, predsedavao sednicom na kojoj su se formalno prebrojavali elektorski glasovi i potvrđivao izbor Džoa Bajdena za novog predsednika, što su Tramp i njegove pristalice po svaku cenu hteli da spreče, prenosi Index.hr.

A s druge strane vrata u Senat, kroz koja bi rulja ušla da ih policajac Gudman nije odvukao na drugu stranu, čekalo je najmanje pet-šest naoružanih policajaca, izveštava "Washington Post". Jedan od njih imao je automatsku pušku.

Gudmena je inače snimio reporter bosanskog porekla Igor Bobić, koji je sve vreme bio iza policajca i zajedno s njim bežao od demonstranata.

Video: Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

(Telegraf.rs)