Svetski državnici o scenama iz Kapitola: "Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici"

Oglasili su se mnogi svetski državnici koji osuduju ono što se događalo u Vašingtonu

Foto: Tanjug/AP

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su i brojni svetski zvaničnici na društvenim mrežama, koji su uglavnom preneli da su iznenađeni, zabrinuti i šokirani aktuelnim zbivanjima i dali su podršku izabranom predsedniku Džou Bajdenu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran scenama u Vašingtonu i da se ishod izbora mora poštovati.

- Šokantne scene u Vašingtonu, ishod ovog demokratskog izbora, mora se poštovati - napisao je on na Tviteru.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da ga zabrinjavaju scene koje vidi.

- Demokratski glasovi moraju da se poštuju. Uvereni smo da će SAD obezubediti da se zaštite prava demokrat- ije napisao je on takođe na ovoj društvenoj mreži.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da veruje u snagu američke demokratije i da veruje da će izabrani predsednik Džo Bajden prevazići ovo vreme tenzija i ujediniti američki narod.

Merkel besna, krivac Tramp jer nije priznao poraz

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas bes zbog upada pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa, a za to je okrivila to što Tramp nije priznao poraz od demokrate Džo Bajdena na predsedničkim izborima.

- Svi smo juče videli uznemirujuće prizore upada u američki Kongres i ovi prizori su me razljutili i rastužili. Žalim što od novembra prošle godine predsednik Tramp nije priznao poraz, kao ni juče - rekla je Merkelova na sastanku nemačkih konzervativaca.

Merkel je nazvala više stotina Trampovih pristalica, koji su upali u zgradu Kapitola, "napadačima i izgrednicima" i rekla da je sigurna da će Bajden biti inaugurisan za predsednika SAD za dve nedelje, prenosi Rojters.

Boris Džonson: Sramni prizori na Kapitol hilu

Britanski premijer Boris Džonson opisao je scene u Vašingtonu kao "sramne" i pozvao na miran transfer vlasti.

- SAD se bore za demokratiju širom sveta i od vitalnog je značaja da se u Americi obezbedi miran i uređen transfer vlasti - poručio je Džonson, prenosi CNN.

Bivši predsednik SAD, republikanac Džordž Buš, ocenio je da su dešavanja u Kongresu poput dešavanja u nekoj "banana republici".

- Tako se osporavaju rezultati izbora u banana republici - naveo je Buš u saopštenju, prenosi CNN.

On je kazao da su neredi tokom kojih su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa "mučna i srceparajuća".

- Zgrožen sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih lidera i nedostatkom poštovanja koje se danas pokazuje prema naši- m institucijama, tradiciji i sprovođenju zakona - naveo je Buš u saopštenju.

Makron: Ono što se dogodilo definitivno nije američki

Francuski predsednik Emanuel Makron u snimku objavljenom na Tviteru oštro je kritikovao nasilje u Vašingtonu i poručio da veruje u snagu američke demokratije.

Makron je u snimku, u kojem se obratio na francuskom i engleskom jeziku i koji je objavio uz heštag "Mi smo jedno" (We Are One), ocenio da ono što se dogodilo u Vašingtonu "definitivno nije američki".

- Samo sam hteo da izrazim naše prijateljstvo i veru u SAD. Ovo što se dogodilo u Vašingtonu definitivno nije američki. Verujemo u snagu naših demokratija. Verujemo u snagu američke demokratije - poručio je Makron, prenosi Rojters.

Kurc: Šokiran sam scenama u Vašingtonu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da je šokiran zbivanjima u Vašingtonu. Kurc je preko Tvitera poručio da je veoma zabrinut zbog napada na demokratiju u SAD.

- Sada je neophodno da se obezbedi mirna predaja vlasti - poručio je.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg osudio je događaje u Vašingtonu ocenivši da se radi o neprihvatljivom napadu na demokratiju.

- Kapitol je simbol američke demokratije i neprihvatljivo je da se ta institucija ne poštuje takvim nasiljem, mržnjom i haosom - naglasio je on.

OEBS: Osuda nasilja

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je nasilje u Vašingtonu i pozvala na poštovanje demokratskih procesa u SAD.

Posmatračka misija Parlamentarne skupštine OEBS na nedavno održanim predsedničkim izborima u SAD i predsednik PS OEBS Piter Bounes osudili su nasilje i izrazili zahvalnost članovima američkog Kongresa i drugim političkim liderima, uključujući i one u stranci aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, koji su osudili proteste u Vašingtonu.

- Kao rukovodioci međunarodne posmatračke misije OEBS na američkim izborima u novembru tokom poslednja dva meseca zgroženi smo neodgovornim izjavama aktuelnog predsednika i njegovim neosnovanim navodima o široko rasprostranjenoj prevari - navodi se u zajedničkoj izjavi nemačkog parlamentarca Majkla Georga Linka i norveškog parlamentarca Karija Henriksena.

Video: Obezbeđenje pištoljima sprečavalo upad u salu Senata

(Telegraf.rs)