Severna Koreja zatražila vakcinu protiv korone iako tvrdi da nema nijedan slučaj

Režim Kim Džong Una je pooštrio mere zbog pandemije, ali tvrdi da korona virus nije ušao u zemlju

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja, uprkos tome što tvrdi nema nijedan prijavljen slučaj korona virusa, zatražila je vakcinu protiv kovida-19 od Globalnog saveza za vakcine (GAVI) koji pomaže zemljama u razvoju da povećaju pristup imunizaciji, preneo je The Wall Street Journal.

Međutim, GAVI, sa sedištem u Švajcarskoj, nije izdao saopštenje po tom pitanju.

U decembru prošle godine savez za imunizaciju objavio je da je sklopio aranžmane za pristup skoro dve milijarde doza vakcina protiv koronavirusa u ime 190 ekonomija - 98 zemalja sa višim prihodima i 92 ekonomije sa niskim i srednjim prihodima.

Očekuje se da će savez dostaviti 1,3 milijarde doza odobrenih vakcina 2021. godine u 92 ekonomije sa niskim i srednjim prihodima koje ispunjavaju uslove za globalni pristup kovid-19 vakcinama.

Savez, čiji je deo i Severna Koreja, do sada je potpisao sporazum sa AstraZeneca za 170 miliona doza i memorandum o razumevanju sa Johnson & Johnson za 400 miliona doza, prenosi Independent.

Prve isporuke vakcina koje će distribuirati GAVI, u zaivsnosti od pravnih procesa u svakoj zemlji, trebalo bi da počnu u prvom kvartalu 2021. godine.

U međuvremenu, režim Kim Džong Una je negirao da ima ijedan slučaj korona virusa uprkos tome što je testirano na hiljade sumnjivih slučajeva, u šta mnogi sumnjaju.

U martu prošle godine South China Morning Post je preneo da je oko 200 severnokorejskih vojnika umrlo od korona virusa, a da je na hiljade drugih u karantinu. Rukovodstvo je tvrdilo da nije pogođeno pandemijom.

Zemlja je pooštrila mere na granicama i zabranila međunarodno putovanje krajem januara prošle godine, kako bi sačuvala krhk zdravstveni sistem.

Zemlja je takođe preduzela sve oštrije mere kako bi sprečila ulazak novog virusa u zemlju, uključujući i pogubljenje zvaničnika zbog kršenja pravila karantina.

Video: Do sada neviđeni snimak dizanja u vazduh kancelarije za veze: Jezivi momenat kada sve leti u vazduh

(Telegraf.rs)