Britanci rekli Amerikancima "ne" za izručenje Asanža: Da li je ovo poraz SAD?

- Ovo je odluka britanskog pravosuđa, a poznato je da su sudovi u anglosaksonskom svetu potpuno nezavisni u odnosu na izvršnu vlast - kazao je Zubenica za "Telegraf.rs"

Foto: Tanjug/AP

Veliku pažnju svetska javnosti privukla je odluka britanskog suda koji nije “dao zeleno svetlo” da se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izruči Sjedinjenim Američkim Državama.

Amerika je optužila Asanža da je špijun, a u obrazloženju odluke sudija Vanesa Baraitser kazala je da bi presuda o izručenju bila represivna mera zbog Asanžovog mentalnog stanja.

Baraitser je istakla da bi Asanž najverovatnije izvršio samoubistvo ukoliko bi bio poslat u SAD. Kao odgovor na odluku, tužilaštvo SAD najavilo je da će uložiti žalbu na presudu, kazao je Asanžov advokat Edvard Ficdžerald i kazao da će danas podneti zahtev za kauciju za klijenta.

Neki mediji ističu da bi ovaj slučaj mogao da potraje čak i godinama.

Odluka je iznenadila deo svetske javnosti, a postavlja se pitanje da li bi ovo škakljiva situacija mogla da utiče na odnos dve države, odnosno Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Politički analitičar Mišel Zubenica kaže za “Telegraf.rs” da ovo ne bi trebalo da ima uticaj na relacije Londona i Vašingtona.

- Ovo je odluka britanskog pravosuđa, a poznato je da su sudovi u anglosaksonskom svetu potpuno nezavisni u odnosu na izvršnu vlast. Stoga, ne verujem da će doći do promene odnosa između SAD i Britanije koji su već decenijama strateški partneri - istakao je Zubenica za naš portal.

Na pitanje da li ova odluka može da se okarakteriše kao poraz SAD, on upozorava da stvari još nisu gotove.

- Svakako da ova odluka britanskog suda nije u interesu nacionalne bezbednosti SAD, ali nije još ništa gotovo, pošto će Amerika nastaviti da insistira na deportaciji Asanža - kaže ovaj politički analitičar.

Zubenica je mišljenja da ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati situacija u vezi sa Asanžom, te da će i drugi faktori uticati na dešavanja.

- Treba pre svega sačekati odluku britanskog ministarstva unutrašnjih poslova pošto će taj organ imati odlučujuću reč o izručenju Asanža. Tu bi već američki politički i diplomatski pritisak mogao da ima uticaj, tako da će britanska vlada verovatno imati mnogobrojne kontakte sa Vašingtonom narednih dana - istakao je Zubenica.

Meksiko spreman da ponudi azil Asanžu

Meksiko je spreman da ponudi politički azil Džulijanu Asanžu i tako podrži odluku britanskog sudije o odbijanju izručenja osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je meksički predsednik Manuel Lopes Obrador.

"Asanž je novinar i zaslužuje šansu. Zalažem se za njegovo pomilovanje", rekao je Obrador.

On je dodao da će mu Meksiko pružiti zaštitu, prenosi Rojters.

Britansko pravosuđe na ispitu u "slučaju Asanž"

Predsedavajući odbora za spoljne poslove u ruskom Savetu federacije Konstantin Kosačev ocenio je da je odluka britanskog suda da blokira izručenje Džulijana Asanža u SAD dokaz nezavisnosti suda, ali je ukazao da britansko pravosuđe mora da dokaže da je nezavisno i dok bude postupalo po žalbi koju je uložila vlada SAD.

- U ovom slučaju odluka britanskog suda je doneta da bi se sprečilo da Asanž izvrši samoubistvo, što znači da će ona biti predmet pravnog spora, demagoških izvrtanja i političkih pritisaka. Tek ćemo videti koliko je zaista nezavisno britansko pravosuđe kada u igri bude anglosaksonsko savezništvo - rekao je Kosačev, a prenosi TASS.

Najavom američke vlade da će uložiti žalbu na prvostepenu odluku britanskog suda ovaj slučaj će, po svemu sudeći potrajati više godina.

Snouden pozdravio odluku suda

Političari, uzbunjivači i novinari pozdravili su odluku da Asanž ne bi trebalo da bude izručen vlastima SAD.

Američki uzbunjivač Edvard Snouden koji je radio za Vikiliks zahvalio se svima koji su bili protiv najveće pretnje slobodi medija u poslednjih nekoliko decenija. Neka ovo bude njen kraj, poručio je on.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)