Makron pozitivan na korona virus

Francuski predsednik će biti u samoizolaciji narednih sedam dana

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron testiran je pozitivno na korona virus, prenosi Sputnik.

Šef države Emanuel Makron pozitivan je na kovid-19, saopštila je pres služba predsednika u četvrtak, prenosi Le Parisien.

- U skladu sa važećim zdravstvenim propisima koji važe za sve, predsednik će biti u samoizolaciji sedam dana i nastaviće da radi na daljinu - dodala je pres služba.

U saopštenju se navodi da je Makron "i dalje zadužen" za upravljanje državom, a svi ostali sastanci biće održani putem video konferencija.

Makron je otkazao sva putovanja, uključujući i predstojeću posetu Libanu, a njegova kancelarija radi na identifikaciji onih koji su bili u kontaktu sa predsednikom, pre nego što je testiran pozitivno.

I njegova supruga Brižit Makron je pre nekoliko meseci bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virus, ali je predsednički par izbegao virus, sve do sada.

Ranije ove nedelje iz njegovog kabineta su rekli za Le Figaro da je Makron testiran nekoliko puta od početka pandemije i da nikada nije bio pozivitan.

Francuski mediji prenose da se premijer Žan Kasteks nakon vesti o Makronovom pozitivnom testu takođe samoizolovao iz predostrožnosti.

Francuska se trenutno bori sa drugim talasom korona virusa, a druga blokada od početka pandemije je nedavno zamenjena policijskim časom.

Od 15. decembra važi zabrana kretanja od 20 do 6 sati ujutru.

Da podsetimo, Makron je još jedan u nizu svetskih lidera koji je pozitivan na korona virus.

Pre njega kovid-19 imali su britanski premijer Boris Džonson i predsednik SAD Donald Tramp.

Video: Tramp: Obećao sam vakcinu do kraja godine, evo je

(Telegraf.rs)