Zbog korone su svi čuli za ovaj univerzitet: Tvorac je bio robovlasnik, a prati ga još jedan skandal

Dugotrajan narativ o abolicionisti Hopkinsu čiji je otac oslobodio porodične robove 1807. godine došao je u pitanje tokom proteklih nekoliko meseci

Foto: Shutterstock

Univerzitet Džons Hopkins, čiji istraživači su na čelu globalnog odgovora na pandemiju korona virusa, objavio je u sredu da je njegov osnivač posedovao robove tokom 19. veka. Ova ustanova iz Baltimora se inače ponosila čovekom koji je navodno bio stameni abolicionista.

Istraživači su otkrili informacije u vladinim popisima kao deo inicijative koja istražuje istoriju univerziteta. Dugotrajan narativ o abolicionisti Hopkinsu čiji je otac oslobodio porodične robove 1807. godine došao je u pitanje tokom proteklih nekoliko meseci, piše "Guardian".

- Sada imamo evidenciju popisa da je gospodin Hopkins bio vlasnik jedne osobe koja je navedena u njegovom domaćinstvu 1840. godine i četiri roba popisana 1850. godine - napisali su predsednik Ronald Džej Danijels i drugi školski zvaničnici u pismu zajednici Džons Hopkins.

Prema popisu iz 1860. godine u domaćinstvu nije bilo robova.

Merilend je ropstvo ukinuo tek 1864.

Zvaničnici su rekli da će škola nastaviti da istražuje Hopkinsov život u narednim mesecima kako bi "imali potpunu sliku" jer kompletna biografija osnivača univerziteta ne postoji.

Hopkins je umro 1873. godine i ostavio sedam miliona dolara za otvaranje univerziteta, sirotišta i bolnice. Tadašnja donacija smatrala se najvećim filantropskim poklonom datim u SAD.

Foto: Wikipedia

Danas ova škola ima oko 27.000 studenata, a njeni istraživači su laureati 29 Nobelovih nagrada.

Privatni univerzitet je igrao važnu ulogu u praćenju korona virusa. Tabela ovog centra prati broj slučajeva gotovo u realnom vremenu, pružajući informacije zvaničnicima javnog zdravlja, medijima i javnosti.

Međutim, za sva najsavremenija istraživanja, univerzitet i bolnica su imali složen odnos sa stanovnicima Baltimora, većinski crnačkog grada.

Stanovnici su raseljeni iz kvartova oko objekta Džons Hopkins tokom projekta proširenja i obnove.

Neki čak ističu slučaj Henriete Laks iz 1951. da je to razlog nepoverenja u instituciju. Naime, hirurg je od nje navodno uzeo komad tkriva od tumora dok je ona bila pod anestezijom tokom lečenja raka grlića materice. Niko nije tražio njen pristanak, a njene ćelije se koriste naširoko u biomedicinskim istraživanjima.

- Ove godine se toliko nas u Džons Hopkinsu ponosilo što smo povezani sa kolegama iz medicine i javnog zdravstva koji su se sjajno suočili sa pandemijom korona virusa. Taj ponos se za mene sada meša sa gorčinom. Naš univerzitet je poklon čoveka koji je trgovao slobofom i dostojanstvom drugih muškaraca i žena - napisala je Marta S. Džons, profesorka istorije.

Video: Zaštita vizira od korone je potpuno beskorisna bez maske

(Telegraf.rs)