Mesto sa najvećom stopom smrtnosti od korone: Dugo odolevali virusu, a sada su na prvoj liniji borbe

Prema podacima Saveza američkih naučnika, Severna Dakota ima najveću stopu smrtnosti od kovida-19 i to ne samo u SAD, već u celom svetu

Foto: Tanjug/AP

Na početku epidemije stanovnici Severne Dakote šalili su se da njima socijalno distanciranje neće teško pasti. Smatrali su da je ionako nekoliko metara udaljenosti "već previše blisko". Ipak, za mnoge koji žive u ovim širokim otvorenim prostorima američkih prerija ta šala više ne postoji.

Prema podacima Saveza američkih naučnika, Severna Dakota ima najveću stopu smrtnosti od kovida-19 i to ne samo u SAD, već u celom svetu.

Skok broja obolelih u poslednjih nekoliko nedelja doveo je do haosa u bolnicama, posebno u malim ruralnim zajednicama poput Džejmstauna, piše "Sky News".

Doktor Stiv Angliš kaže da u regionalnom medicinskom centru njegov tim često mora da brine o pacijentima koji su prijatelji i komšije.

- Moraju da brinu o ljudima koje poznatju, a vi onda shvatate lično kada nema ishoda kakav želite. Kada vidite članove njihove porodice u prodavnici, govoro je teško pogledati ih u oči. U svom scru verujete da ste učinili sve što ste mogli, ali teško je - rekao je on.

Medicinska sestra Rejčel Mekdonald nije zagrlila muža i sina više od sto dana, kako bi, kako kaže, smanjila rizik od širenja zaraze.

Ono što nju dovodi do suza je to što ne može da umiri prestravljene pacijente nečim tako jednostavnim kao što je držanje za ruku.

Foto: Tanjug/AP

Bolnica je prošle nedelje aktivirala poslednje atome snage sa samo jednim krevetom na raspolaganju.

Lin Taker je primljena u petak na odeljenje za kovid-19. Oprezna je bila od početka pandemije, te je ostala zbunjena kako se zarazila ovim virusom.

- Toliko nas dugo nije dodirivalo, poštovali smo pravila. Zatrašujuće je da stopa smrtnosti raste. Sveštenik je upravo umro neposredno pre nego što sam ja došla ovde i to čini stvari previše stvarnim - rekla je.

To je osećaj koji mnogi dele. Pandemija koju su dugo posmatrali iz daljine, sada pogađa njihove zajednice.

Ipak, ima i onih koji kažu da moraju da prestanu da žive u strahu i "podrumu".

- Još nisam videla dovoljno dokaza koji bi me ubedili da treba da ostanem kod kuće i držim palčeve i plačem zbog toga - kaže stanovnica Bev Volmer.

Međutim, u bolnicama se čuje drugačija priča. Dok su vozila Hitne pomoći iz Džejmstauna otišla da pomognu Njujorku, sada se front nalazi na "domaćem terenu". Ruralna Amerika je trenutno prva linija borbe protiv pandemije.

Video: Posle smene od 12h, medicinska sestra uputila jaku poruku: Nema nas dovoljno, na izmaku smo snaga

(Telegraf.rs)