Ko je Rudi Đulijani: Od heroja 11. septembra do kontroverzne Trampove "desne ruke"

Lični Trampov advokat najavljuje "nacionalnu tužbu" zbog izborne prevare

Foto: Tanjug/AP

Tokom izborne noći, kada je postalo jasno da predsedništvo polako izmiče Donaldu Trampu, njegov zet i viši savetnik Džerad Kušner tražio je heroja.

Želeo je da to bude neko poput Džejmsa Bejkera, izvestio je "New York Times", bivši šef kabineta Bele kuće i ministar finansija i državni sekretar koji je vodio pravni tim Džordža Buša tokom prebrojavanja glasova na Floridi 2000. godine.

Kušner je tako stigao do Rudija Đulijanija.

Pre dve nedelje Đulijani se besno branio nakon što se iznanda pojavio u novom filmu o čuvenom Boratu, gde je snimljen kako odlazi u hotelsku sobu sa devojkom koja se predstavila kao kazahstanska novinarka.

- Sređivao sam košulju - rekao je Đulijani, govoreći o trenutku kada je snimljen sa rukom u pantalonama. Rekao je da je sve na snimku potpuna izmišljotina.

Sada predsednikov lični advokat optužuje svoje protivnike da su "sramota za reputaciju u celom svetu" i predvodi poslednjih Trampov "trzaj" da zadrži Džoa Bajdena van Bele kuće.

On je u sredu na Tviteru objavio da je "na putu za Filadelfiju sa pravnim timom" kako bi osporio ono što je nazvao "velikom prevarom". Od tada je Tviter čak šest njegovih tvitova označio da možda sadrže informacije koje nisu tačne.

Na konferenciji za štampu u četvrtak, održao je govor u kom je tvrdio, opet bez dokaza, da je jedna osoba mogla da glasa 100.000 puta. Đulijani je rekao da je zainteresovan za pokretanje "nacionalne tužbe" da bi osporio izborne rezultate.

- Mislite li da smo glupi? Mislite li da smo budale? - upitao je on.

Njegovi pokušaji da Trampa zadrži u Beloj kući, ako rezultiraju neuspehom, mogu da označe i neku vrstu krajnje tačke za 76-godišnjeg Đulijanija, nekada neustrašivog tužioca i heroja 11. septembra.

Trampova kampanja za predsednika pružila mu je šansu da ponovo zablista, a Đulijani je sebi obezbedio ulogu "prvog prijatelja". Kada je stigla optužba protiv Trampa za seksualno zlostavljanje, samo je Đulijani bio spreman da ga brani.

Guardian piše da se Đulijani do 2019. godine ponašao kao predsednikov "neplaćeni lični advokat" - poklon koji je ostao neprijavljen.

Foto: Tanjug/AP

Rudolf (Rudi) Đulijani je Amerikanac iz Bruklina. Potiče iz imigrantske italijanske radničke porodice. Imao je veza sa organizovanim kriminalom i mafijom, pa je zbog kaznenog dela napada i razbojništva osuđen na kaznu zatvora koju je odslužio u čuvenom zatvoru Sing Sing. Posle katoličke osnovne i srednje škole, upisao je njujoršku školu prava na Menhetnu.

Pošto je diplomirao, Đulijani počinje profesionalnu karijeru na sudu da bi 1970. prešao na rad u državnu službu, gde počinje njegova vrlo uspešna karijera borca protiv korupcije. Vrtoglavi uspon u državnoj službi počeo je s vladavinom predsednika Ronalda Regana, a za to vreme se ističe u nekoliko vrlo poznatih slučajeva progona i ubistava čelnika mafijaških porodica u SAD-u. Posle Reganove vlade, Đulijani je karijeru nastavio u privatnom sektoru.

U politiku je uplovio 1989. kada je želeo da postane gradonačelnik Njujorka, kao predstavnik Republikanske stranke na izborima. Nakon poraza od kandidata Demokratske stranke, pokušao je ponovo 1993, i pobedio. I drugi put je izabran za istu funkciju, 1997. godine. Tri godine kasnije, 2000. je otpočeo kampanju za senatora, ali je od nje odustao, navodeći zdravstvene razloge kao uzrok odluke o povlačenju.

Svoju najveću političku slavu doživeo je za vreme i nakon terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, kada se nesebično angažovao radi otklanjanja posledica napada. Tada je dobio nadimak gradonačelnik Amerike i proglašen je ličnošću godine 2001. od strane magazina Time. U februaru 2007. objavio je svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2008. i istraživanja su pokazala da ima najviše izgleda od svih kandidata Republikanske stranke. Međutim, nakon poraza na predizborima na Floridi u januaru 2008. povukao kandidaturu.

Video: Đulijani: Zlikovci iz demokratske partije orkestrirali krađu glasova

(Telegraf.rs)