Idu iz SAD ako opet pobedi Tramp: Amerikanci pretražuju kako da dobiju kanadsko državljanstvo

Slična situacija bila je i pred izbore održane 2016. godine

Foto: Tanjug/AP

Amerikanci na predsedničkim izborima koji se danas održavaju biraju između dvojice kandidata, aktuelnog predsednika Donalda Trampa i nekadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena. Situacija je napeta, a posebno su nervozni Amerikanci koji su zapretili i odlaskom iz države ukoliko Tramp ostane u Beloj kući.

Slična situacija bila je i pred izbore održane 2016. godine.

Ipak, tada nisu svi koji su rekli da odlaze zaista i otišli, uključujući glumca Samuela L. Džeksona i komičara Džona Stjuarta, piše USA Today.

I pored ovoga, prema informacijama istraživanja "Gallup", rekordan broj Amerikanaca je 2019. želeo da ode iz SAD. Oko 16 odsto Amerikanaca koji su 2017. i ponovo 2018. naveli da bi želeli trajno da se presele u drugu državu i dalje je viši od proseka tokom vlasti Džordža V. Buša (11%) i Baraka Obame (10%).

Broj američkih državljana, posebno mladih žena, koji navode da bi želeli zauvek da napuste SAD je u porastu. Zapravo, 40 odsto žena mlađih od 30 godina pripada toj grupi.

Prema "Galupovom" istraživanju, željena destinacija je uglavom Kanada. Čak je i Google u septembru izvestio o porastu pretraživanja "Kako aplicirati za kanadsko državljanstvo" u SAD i to baš nakon prve predsedničke debate.

Prema podacima Stejt departmenta, oko devet miliona američkih državljana živi u inostranstvu.

Video: Melanija glasala u lepršavoj Guči haljini, a jedan detalj je svima zapao za oko

(Telegraf.rs)