Pala presuda: Zlatna zora vodila kriminalnu grupu iza fasade političke organizacije

U Grčkoj završeno suđenje radikalnim ekstremistima

Foto: Tanjug/AP

Sud u Grčkoj doneo je presudu u slučaju stranke Zlatna zora i presudio da su vodili kriminalnu grupu iza fasade političke organizacije.

Ovo je bilo najveće suđenje radikalno desnim ekstremistima u Grčkoj, grupiranima u stranci Zlatna zora i oko nje, koje je trajalo više od pet godina.

Uoči početka suđenja, na ulicama se okupilo oko 10.000 građana, zgradu suda čuvalo je više od 2.000 policajaca, a prestonicu Grčke nadletali su helikopteri.

U trenutku izricanja presude, u sudnici je bilo samo 11 od 68 optuženih u ovom predmetu. Među njima je i čelnik stranke Nikolaos Mikaloliakos i bivši zastupnici, kao i policijski zvaničnici, optuženi su da su vodili kriminalnu grupu iza fasade političke organizacije. Mikaloliakosu preti najmanje 10 godina robije, a ista kazna očekuje najmanje još 17 nekadašnjih poslanika.

Član partije Jorgos Rupijakis osuđen je i za ubistvo grčko reper Pavlosa Fisasa, koji je ubijen 2013. godine.

Optužbe su uključivale pokušaj ubistva, ilegalno posedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Tuženi su odbacili sve optužbe i tvrdili da se radi o političkom zastrašivanju.

Zlatna zora doživela je svoj politički vrhunac 2012., u vreme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu. Sudilo im se od aprila 2015.

Promovišući radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni, Zlatna zora provodila ih je uz pomoć kriminalaca koji su terorisali migrante, LGBT zajednicu i leve aktiviste.

Godine 2013. ubistvo levičarskog aktiviste, muzičara Pavlosa Fisosa popularnog na atinskoj hip-hop sceni, konačno je jasno ukazalo na veze koje stranka ima s kriminalnim miljeom.

Sindikati i levičarske organizacije pozvale su na demonstracije protiv fašizma, a konzervativni premijer Kiriakos Micotakis i levičarski opozicioni vođa Aleksis Cipras rekli su da ekstremisti moraju biti kažnjeni za svoja dela.

(Telegraf.rs)