London vraća policijski čas? Korona ponovo izmakla kontroli, posle 22 sata svi će morati u kuće

Vlasti u Velikoj Britaniji razmatraju uvođenje policijskog časa

London / Foto: Pixabay

Ukoliko se u naredne dve sedmice situacija sa korona virusom ne poboljša u Velikoj Britaniji, vlasti razmatraju uvođenje policijskog časa. Ova mera bi, kako pišu mediji, u početku važila samo u Londonu, ali nije isključeno da bi policijski čas mogao da bude uveden širom zemlje.

Prema izjavama zvaničnika, razmatra se uvođenje policijskog časa od 22 sata, a svi klubovi i kafići bi morali da budu zatvoreni.

Ministri već razmatraju ovu meru kako bi sprečili drugi talas, međutim, premijer Boris Džonson je ranije rekao da škole moraju da ostanu otvorene i da će one biti "poslednje na udaru mera".

- Potpuna blokada je proveren metod, uverili smo se da daje rezultate - rekao je jedan od vodećih epidemiologa novinarima.

On je istakao da bi, kako bi se ispunila zamisao da škole ostanu otvorene, trebalo razmotriti uvođenje mnogih drugih mera kako bi se sprečio stravičan udar drugog talasa.

- Već razmišljamo o pojedinim merama, samo me strah da smo zakasnili. Ukoliko budemo čekali da broj preminulih počne opet da raste pre nego što preduzmemo mere, strahujem da ćemo mnogo zakasniti - rekao je epidemiolog koji je član kriznog štaba.

S druge strane, izvori medija iz vlade tvrde da se neće čekati da dođe do porasta broja preminulih.

- Moguće je da će biti uvođenja policijskog sata na lokalnom nivou, kako ne bi narod mogao da pije do zore - rekao je Kevin Fenton, direktor Instituta za javno zdravlje u Londonu.

Uvođenje novih mera se razmatra nekoliko dana nakon što je u Engleskoj stupilo na snagu pravilo "broj 6" koje predviđa zabranu javnih okupljanja više od 30 učesnika i zabranu okupljanja više od dve porodice u zatvorenom prostoru. Ko bude uhvaćen u kršenju ovih pravila plaća kaznu u iznosu od 100 funti.

Video: Kisić Tepavčević: Situacija je prihvatljiva ali ne smemo da se zavaravamo

(Telegraf.rs)