Sukob migranata i policije u Grčkoj: Na kamenice uzratili suzavcem, uznemirujući snimci dece i žena

Grčke vlasti govore o izmeštanju migranata iz kampa

Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Grčkoj saopštile su da će oko 12.000 migranata, koji su ostali bez smeštaja nakon požara u kampu Morija na Lezbosu, biti premešteno u novo kamp naselje u narednih nekoliko dana.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarakis rekao je da će oko 1.000 migranata iz Morije biti premešteno u novo kamp naselje do kraja dana, dok će ostali biti prebačeni u narednih nekoliko dana, prenosi ANA.

Mitarakis je za grčku televiziju Open izjavio da se premeštaj migranata u ovom trenutku, u prvoj fazi, odvija na dobrovoljnoj osnovi.

Svi koji budu ulazili u novi kamp moraće da urade brzi test na korona virus, rekao je ministar i naveo da je do sada potvrđeno pet slučajeva zaraze, preneo je Tanjug.

Migranti kamenicama na policiju, oni uzvratili suzavcem

Ipak, slika koja obilazi svet zapravo je sukob koji se odvija u blizini kampa Kara Tepe, gde su uhapšena najmanje tri migranta zbog toga što su gađali policiju. Policija je sa druge strane, navodi News 360 Tv, suzavcem rasterivala migrante, tražeći da napuste Lezbos. Situacija je, navode, postala eksplozivna nakon što su razorni požari prisilili hiljade ljudi da napuste zloglasni migrantski kamp Moriju.

Tenzije su se pojačale dok su azilanti, očajnički želeći da se probiju do drugih delova Evrope, posmatrali kako vlast, uključujući grčku vojsku, žuri da zameni sada Moriju novim migrantskim centrom.

- Sloboda, sloboda - skandirali su demonstranti pod budnim okom policije iz Atine raspoređene na egejskon ostrvi: - Ne treba nam novi kamp... mi želimo slobodu.

Svedoci tvrde da je suzavac ispaljen nakon što su migranti kamenicama napali policiju.

Izuzev 406 usamljene dece migranata koja su prebačena na grčko kopno, migranti su prepušteni sami sebi, mnogi prave improvizovana skloništa od cerada i bambusove trske uz rub magistralnog puta koji vodi do Mitilene, ostrvske lučka prestonica. Drugi su kampovali u poljima, maslinjacima, crkvama, pa čak i grobljima.

Žene i deca u suzama

Ranije su grčki zvaničnici, dalje prenosi News 360 Tv, ocenili da se Lezbos suočava sa „trostrukim izazovom“ - vanrednom situacijom u javnom zdravstvu,  pitanjem javnog reda i nacionalne bezbednosti.

Požari su izbili nekoliko sati nakon što su vlasti najavile dalje mere "zaključavanja u objektu", nakon što je rečeno da su na Moriji otkrivene desetine slučajeva korona virusa.

Kako se na snimku vidi, pred policiju istrčava mlada žena sa detetom u rukama. Čuju se povici protiv raszma, vriska dece, žena... Migranti većinom bez maski, na rizičnoj udaljenosti, bez distance.

(Telegraf.rs)