Odluka premijera Japana da podnese ostavku sve iznenadila: Ko će zameniti Abea?

Ovo je drugi put da je Abe podneo ostavku na mestu premijera, navodeći za to zdravstvene razloge

Foto: Tanjug/AP

Premijer Japana Šinzo Abe objavio je da podnosi ostavku zbog zdravstvenog stanja.

Rekao je da ne želi da njegova bolest stane na put donošenju odluka i izvinio se japanskom narodu jer nije završio mandat do kraja, prenosi BBC.

Abe se godinama bori sa jednim oblikom upale creva, ali se njegovo zdravstveno stanje nedavno pogoršalo.

Prošle godine Abe je premijer Japana sa najdužim mandatom u istoriji, a poslednji mandat počeo mu je 2012. godine.

Šinzo Abe prvi put je stupio na premijersku dužnost 2006. godine kao najmlađi premijer u posleratnoj istoriji Japana, ali je samo godinu dana od stupanja na dužnost, pritisnut političkim skandalima, odlučio da podnese ostavku navodeći i tada zdravstvene razloge.

Naime, Abe je rekao da podnosi ostavku zbog borbe sa ulceroznim kolitisom, hroničnim stanjem sa kojim živi otkako je bio tinejdžer.

Pet godina nakon ostavke, 2009. godine, Abe je vratio svoju konzervativnu Liberalno-demokratsku stranku na vlast, a sa premijerske pozicije je pokrenuo program ekonomske konsolidacije s ciljem da se prevaziđe uporna deflacija, oživi ekonomski rast i sprovedu strukturne reforme kako bi se Japan bolje izborio sa smanjenjem broja stanovnika i starenjem nacije.

Ima reputaciju konzervativca i nacionaliste i podstiče rast svojom agresivnom ekonomskom politikom poznatom kao "Abenomiks".

Ojačao je odbranu Japana i povećao vojnu potrošnju, ali nije bio u stanju da revidira pacifistički član 9 ustava, koji zabranjuje vojsku za bilo šta drugo osim za samoodbranu.

Poboljšao je odnose i sa SAD "udvarajući" se Donaldu Trampu, često na golf terenu.

Foto: Tanjug/AP

Njegova vlada bila je upletena i u skandal, uključujući govore o favorizovanju i namernom uništavanju javnih evidencija. Kada je nastala pandemija, njegovi odgovori su često bili kritikovani kao spori i neefikasi, zbog čega je njegova popularnost drastično opala.

Dve posete bolnici za nedelju dana podstakle su pitanja da li se njegovo zdravlje pogoršava. Trebalo je da ostane na mestu premijera do septembra 2021. godine.

Zvaničnici Liberalno-demokratske stranke ranije su negirali spekulacije da će se povući, rekavši da je premijer dobrog zdravlja.

U utorak je jedan od njegovih pomoćnika rekao Rojtersu da misli da će Abe ispuniti svoje mandat.

Najava njegove ostavke izazvala je veliko iznenađenje, kako u stranci na čijem je čelu, tako i na finansijskim tržištima gde japanske deonice beleže pad vrednosti.

Šta se dešava posle ostavke?

Ostavka ili najavljena namera da podnese ostavku dovodi do glasanja u Abeovoj stranci LDP.

Nakon ovih izbora usledilo bi parlamentarno glasanje za izbor novog premijera.

Foto: Tanjug/AP

Pobednik će biti na funkciji premijera do kraja Abeovog mandata u septembru 2021. godine.

Šta se dešava ukoliko Abe nije u stanju da obavlja funkciju?

Prema japanskom zakonu, vršilac dužnosti premijera privremeno bi stupio na snagu ako Abe nije u stanju da obavlja svoju ulogu, bez ograničenja koliko dugo može da ostane na funkciji.

Na prvom mestu je zamenik premijera Taro Aso, koji je i ministar finansija, a sledi glavni sekretar kabineta Jošišide Suga.

Vršilac dužnosti premijera ne može da raspiše vanredne izbore, ali može da rešava druga pitanja, poput budžeta, sve dok se ne izabere novi lider stranke i premijer.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

(Telegraf.rs)