Grčka i Turska se "igraju sa vatrom": Regionu preti ozbiljan sukob, umešala se i Nemačka

Spor između Turske i Grčke intenziviran je proteklih nedelja zbog prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u Sredozemlju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Rastu tenzije između Grčke i Turske na istoku Sredozemlja, a sve je bliži eventualni vojni sukob dve zemllje koje su isto vreme istorijski rivali, ali i saveznici u NATO.

Spor između Turske i Grčke intenziviran je proteklih nedelja zbog prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u Mediteranu, čak je početkom avgusta došlo i do manjeg sudara između grčkih i turskih brodova.

- Turski planovi za istraživanje naftnih rezervi u Mediteranu odnose se i na delove morskog pojasa koji pripada Egiptu, odnosno Kipru i to dodatno podiže tenzije - upozorio je ranije evropski šef diplomatije Žozep Borel i pozvao Tursku da bez odlaganja obustavi sve aktivnosti u tom delu Mediterana i počne dijalog.

Dok NATO pokušava da obuzda dve zemlje, Nemačka se takođe uključila kako bi spustila tenzije koje bi mogle da izazovu sukob u regionu.

- Razgovor između Grčke i Turske mora da bude još više otvoren, a ne zatvoren. Umesto novih provokacija, potrebni su nam koraci koji će dovesti do smanjenja tenzija i početak direktnog dijaloga - kazao je ministar spoljnih poslova Hajko Mas pre razgovora sa zvaničnicima u Atini i Ankari, javlja CNN.

Mas je posetio Atinu juče i tom prilikom pozvao Grčku i Tursku da reše spor oko resursa kako bi se izbegao eventualni vojni konflikt.

- Trenutna situacija u Sredozemlju je jednaka igri sa vratom. Svaka mala varnica može da dovede do katastrofe - objasnio je u utorak Mas i dodao da je EU na strani Grčke, navodi "Dojče vele".

Grčka smatra da je potraga za fosilnim gorivima u tom delu Meditarana nelegalna. Atina je na ovaj postupak odgovorila tako što je odlučila da sprovede vežbe ratne mornarice na lokaciji koja je na samo 1,6 kilometara od turske obale.

- Grčka je odgovorila mirno i pokazala da je spremna i diplomatski, ali i operativno. Uradićemo sve da sačuvamo naš suverenitet - kazao je portparol Vlade Grčke Stelio Petsas.

Sa druge strane, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da je grčki odgovor loš i da “ugrožava navigaciju brodova u regionu”.

- Od sada, Grčka će biti odgovorna za bilo kakav negativan razvoj događaja u tom području - kazao je Erdogan u ponedelja.

Pokušaji Nemačke da ubedi Grčku i Tursku da se dogovore propali su početkom jula. Turska je prvobitno prekinula istraživanje spornog regiona dok su trajali pregovori. Međutim, prema tvrdnjama turske vlasti, razgovori su prekinuti pošto je zvanična Atina potpisala sporazum o demarkaciji sa Egiptom.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs)