"Navaljni nije kriv za ovo": Pretili lekaru koji je lečio Putinovog rivala, kao i njegovoj porodici

Nemački lekari tvrde da je Navaljni otrovan, dok ruski stručnjaci to negiraju

Foto: Profimedia

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nalazi se u hemijski indukovanoj komi u bolnici u Berlinu, pošto mu je u četvrtak pozliko tokom leta za Moskvu.

Navaljni je, veruje se, otrovan dok je pio čaj na aerodromu u Tomsku. Njemu je pozlilo u avionu na putu ka Moskvi, a kako mu se naglo pogoršalo stanje, pilot je morao hitno da sleti u Omsk. Tamo je prevezen u bolnicu, ali je u subotu stigao nemački tim lekara koji ga je odveo na lečenje u Berlin.

Stručnjaci iz bolnice u Berlinu takođe tvrde da je Navaljni otrovan, odnosno da je reč o supstanci koja je inhibitor holinesteraze. Ta supstanca se, inače, može naći u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima.

Sa druge strane, Kremlj kaže da rezultati nemačkih stručnjaka nisu dokaz da je Navaljni otrovan, a ruski toksikolog Aleksandar Sabajev da nemački lekari prilikom istraživanja nisu pronašli inhibitore holinesteraze, te da Putinov protivnik uopšte nije imao simptome trovanja.

- Po dolasku u bolnicu, Navaljni je testiran na širok spektar narkotika, sintetičkih supstanci, psihodiletične lekove, medicinske supstane, uključujući i inhibitore holinesteraze. Svi testovi su bili negativni - rekao je Sabajev u saopštenju za medije.

Prete doktoru koji je lečio Navaljnog

Dolazak nemačkih lekara dodatno je povećao sumnje da je Navaljni otrovan, a na udaru javnosti se našao doktor Anatoli Kaljiničenko koji je lečio jednog od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina. Kako kaže zamenik direktora bolnice u Omsku, pored toga što su pretili njemu, upućene su pretnje i njegovoj porodici.

- Dobio sam na desetine pretnji "fizičke prirode" na društvenim mrežama, a prećeno je i mojoj porodici, odnosno mojoj deci. Ovo nije uticalo na mene, lečili smo čoveka. Ovo nasilje prema meni nije njegova krivica - kazao je Kaljiničenko, a prenosi "Raša tudej".

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

Za dva dana 1.000 poziva

Čelnik bolnice u Omsku dr Aleksandar Murakovski kazao je da njemu niko nije pretio, ali je zato njegova kancelarija primila preko 1.000 poziva u poslednja dva dana. Kako je tada rekao, tenzija koja je pratil slučaj Navaljnog uticala je na to da bolnica ima probleme da funkcioniše normalno.

- Bilo je mnogo ljudi ispred bolnice, ambulantna kola su imale velike probleme da se probiju, sve je bilo blokirano. TV ekipe su snimale pacijente u ambulantnim kolima što je neprihvatljivo u bilo kojim okolnostima - objasnio je dr Murakovski.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

(Telegraf.rs)