Ruski toksikolog negira nemačke kolege: "Navaljni nema tragove supstanci, ni simptome trovanja"

Ranije danas, lekari iz berlinske bolnice "Šarite" potvrdili su da su pronašli tragove toksina u organizmu Alekseja Navaljnog. Reč je navodno o supstanci iz grupe inhibitora holinesteraze, ali nije potvrđeno tačno o kojoj

Foto: Tanjug/AP

Testovi urađeni na ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u bolnici u ruskom Omsku navodno nisu pokazali da je on otrovan supstancom iz grupe aktivnih hemijskih supstanci zvanih inhibitori holinesteraze, niti je imao simptome trovanja. To tvrdi ruski toksikolog Aleksandar Sabajev, nakon što su nemački lekari objavili ono što su utvrdili analizama u Berlinu.

- Po dolasku u bolnicu, Navaljni je testiran na širok spektar narkotika, sintetičkih supstanci, psihodiletične lekove, medicinske supstane, uključujući i inhibitore holinesteraze. Svi testovi su bili negativni - rekao je Sabajev u saopštenju za medije.

Dodao je da Navaljni nije imao simptome trovanja ovom supstancom, prenosi Sputnjik.

Foto: Tanjug/AP

- Kao što smo rekli radnije, spremni smo da podelimo uzorke sa našim nemačkim kolegama - rekao je on.

Ranije danas, lekari iz berlinske bolnice "Šarite" potvrdili su da su pronašli tragove toksina u organizmu Alekseja Navaljnog. Reč je navodno o supstanci iz grupe inhibitora holinesteraze, ali nije potvrđeno tačno o kojoj.

- Prvo, oni govore o kliničkim podaima, a ne o samoj supstanci, koju nismo ni mi, a izleda ni oni otkrili u ovom trenutku. Isto je urađeno prvog dana kod nas, nikakva potvrda nije nađena - rekao je šef anesteziologije i reanimacije u ruskom Pirogov centru Boris Teplajk.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)