"Nisu želeli da pričaju ni sa kim": Nemački lekari došli u bolnicu da vide Navaljnog, pa ga odveli

Murakovski je rekao da se niko nije mešao u komunikaciju nemačkih lekara i rodbine ruskog političara

Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicionar i jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, i dalje je u komi, ali prema rečima nemačkih lekara u stabilnom je stanju.

Navaljnom jeu četvrtak pozlilo na putu iz Tomska ka Moskvi. U sred leta mu se naglo pogoršalo stanje, te je pilot morao vanredno da sleti u Omsk, gde je odmah u bolovima prevezen u bolnicu.

Njegova portarolka Kira Jarmiš, koja je putovala zajedno sa njim, objavila je na tada Tviteru da je njen šef u nesvesnom stanju i da mu je jako loše, i istakla da je najverovatnije otrovan dok je pio čaj. Kako je kazala, ništa nije niti pio niti jeo sem toga.

Takođe, objasnila je da su joj doktori rekli da bi se toksin u tom slučaju, pomešan sa toplim pićem, brže raširio organizmom. Po prijemu u bolnicu, prikačen je na respirator i lekari u toj ustanovi su se borili za njegov život.

U međuvremenu, avionom su stigli i lekari iz Nemačke kako bi proverili kakvo je stanje Navaljnog. On je u subotu rano ujutru prevezen u tu zemlju gde je nastavio lečenje.

Navaljni je prebačen u bolnicu u Berlinu tokom vikenda, a nemački lekari su danas potvrdili da je Navaljni otrovan.

"Nisu želeli da razgovaraju"

Aleksandar Murakovski, glavni fizijatar u bolnici u Omsku gde je prethodno bio smešten Navaljni, rekao je da se niko nije mešao u komunikaciju nemačkih lekara i rodbine ruskog političara.

Takođe, istakao je da kolege iz Nemačke i nisu bile baš zainteresovane za razgovor.

- Nisu želeli da pričaju ni sa kim. Samo su seli i otišli - kazao je Murakovski na konferenciji za štampu, prenosi portal "Life.ru".

Direktor hotela "Aurora", gde su doktori i piloti iz Nemače bili smešteni, ispričao je za ruske medije da nisu delovali kao da su u nekoj gužvi.

- Nije bilo neke tenzije. S vremena na vreme bi izašli na ulicu, prošetali se obalom i vratili u hotel. Imam utisak da je sve bilo umereno i mirno - kazao je direktor hotela za "Life".

Navaljni će da preživi

Jaka Bizilj, aktivista i osnivač fondacije "Film za mir", kazao je danas da veruje da će se Navaljni oporaviti.

- Navaljni će preživeti napad trovanja, ali će mesecima biti nesposoban za politički rad - rekao je za "Bild" Bizilj, čija je fondacija obezbedila Navaljnijevo prebacivanje iz Rusije u Nemačku, prenosi Rojters.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

On je poslat iz Sibira za Nemačku u subotu, nakon što su lekari utvrdili da se nalazi u stanju dovoljno stabilnom za putovanje. Navaljni se trenutno nalazi u indukovanoj komi, a u bolnici u Berlinu smešten je na odeljenje intenzivne nege.

Rusi kažu da nije otrovan

Za razliku od nemačkih, ruski lekari tvrde da Navaljni nije otrovan već boluje od retkog poremećaja metabolizma, zbog kojeg mu je i pozlilo na letu za Moskvu.

Navaljnom je dijagnostifikovan poremećaj metatabolizma koji dovodi do naglog pada nivoa šećera u krvi. Ovu dijagnozu potvrdio je načelnik bolnice u kojoj se Navaljni leči.

(M. Lj.)