Građanima Viktorije plaćaju 300 dolara da urade test: Državi preti dve godine izolacije

Viktorija je najveće žarište korona virusa u Australiji i situacija je prilično zabrinjavajuća

Foto: Tanjug/AP

Stanovnici australijske države Viktorija koji nemaju mogućnost odlaska na bolovanje, a moraju da se testiraju na korona virus, dobiće 300 dolara novčane nadokane, saopštili su tamošnji zvaničnici. Ukoliko se ispostavi da je test pozitivan, dobiće dodatan novac.

Premijer Danijel Endrus to je objavio nakon što je otkrio da čak 53 odsto stanovnika ne ide u samoizolaciju nakon što se testira na Kovid-19. Stoga će tim ljudima koji moraju u izolaciju biti obezbeđeno po 300 dolara.

Ukoliko se test vrati pozitivan, naknada će iznositi 1.500 dolara kako bi bili pokriveni troškovi tokom izolacije.

- Ono što imamo sada su ljudi koji se ne osećaju dobro, ali ne odu dovoljno brzo da se testiraju jer se boje da neće moći da rade - rekeao je on.

Inače, Viktorija je najveće žarište korona virusa u Australiji i situacija je prilično zabrinjavajuća. Prema nekim procenama, Viktorija bi mogla da bude potpuno izolovana od ostatka zemlje čak dve godine.

U Viktoriji je od ponoći obavezno nošenje maski, posebno u Melburnu.

U sredu je potvrđeno još 484 novoobolelih, što je najveći dnevni skok od početka epidemije, prenisi Dejli mejl.

Novi slučajevi uglavnom su povezani sa povratkom ljudi.

- Zašto bi puštali ikoga tamo ako postoji rizik širenja virusa - rekao je profesor Toni Blejkli koji kaže da se nacija nalazi pred dilemom jer je šest od osam država gotovo potpuno eliminisalo virus.

- Pretpostavimo da se Viktorija ne reši virusa... To nekako znači da će ona morati da funkcioniše izolovana od ostatka Australije dok ne stigne vakcina, ako pretpostavimo i da u drugim državama neće biti novih slučaheva. Ja da sam u drugoj državi, ne bih želeo da mi se virus vrati - rekao je on.

Video: Da li biste vakcinisali protiv korona virusa: Ovo je stav Beograđana

(Telegraf.rs)