Najviše obolelih i umrlih u SAD i Brazilu, Meksiko veliko žarište: "Svet je u novoj i opasnoj fazi"

Skoro polovina prijavljenih slučajeva bila je sa američkog kontineta

Foto: Pixabay

U svetu je korona virusom zaraženo više od 8,7 miliona ljudi, a od posledica COVID-19 preminulo je više od 462.000 ljudi. Oporavilo se više od 4,6 miliona ljudi, pokazuju podaci objavljeni na sajtu worldometers. Najviše obolelih i umrlih je u SAD i Brazilu.

Globalna pandemija korona virusa se ubrzava, sa 150.000 novih slučajeva zabeleženih u četvrtak, najviše u jednom danu, izjavio je juče generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Skoro polovina prijavljenih slučajeva bila je sa američkog kontineta, rekao je on na virtualnom brifingu, preneo je Rojters.

- Svet je u novoj i opasnoj fazi... virus se i dalje brzo širi, još je smrtonosan, a većina ljudi je i dalje podložna - istakao je Tedros.

U Meksiku je, tako, od korona virusa preminulo još 647 ljudi, tako da je ukupan broj umrlih 20.394, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Korona virusom zaraženo je još 5.030 ljudi, a ukupan broj inficiranih je 170.485, prenosi Rojters.

Meksiko je na 14. mestu u svetu po broju zaraženih korona virusom. Vlada je saopštila da je stvarni broj zaraženih verovatno mnogo veći od zvaničnih podataka.

I u Evropi se još broje novozaraženi.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 601 - na 189.135, pokazuju današnji podaci podaci Instituta Robert Koh.

Broj smrtnih slučajeva povećan je za 11 - na 8.883, prenosi Rojters.

Svi zaposleni u pokrajinskoj vladi Salcburg u Austriji moraće da se testiraju na korona virus, nakon što je više njih obolelo od ove bolesti. Devet osoba u Salcburgu testirano je nedavno pozitivno na korona virus, a među njima su i dva službenika pokrajinske vlade.

Crna Gora: 18 novih slučajeva

U Crnoj Gori je registrovano 18 novih slučajeva korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

Laboratorije Instituta su analizirale 259 uzoraka od kojih je 18 bilo pozitivno na novi korona virus, prenele su podgoričke "Vijesti".

(Telegraf.rs)