Virus tiho kružio Francuskom mnogo pre nego što se mislilo: Nije stigao ni iz Kine, ni iz Italije

Najraniji uzorak datirao je od 19. februara i poticao je od zaražene osobe koja nedavno nije putovala u inostranstvo i nije imala kontakte sa mogućim prenosiocima bolesti

Foto: Tanjug/AP

Izbijanje epidemije korona virusa u Francuskoj ima malo veze sa slučajevima koji su uvezeni iz Kine ili Italije, jer je još jedna vrsta bolesti nepoznatog porekla već zarazila ljude u zemlji pre toga, tvrdi novo istraživanje.

Virolozi na Institutu Paster u Parizu izdvojili su genome uzoraka uzetih od 97 francuskih i tri alžirska pacijenta zaražena korona virusom između 24. januara i 24. marta. Ono što su otkrili je da se dominantni tipovi sojeva virusa Kovid-19 u Francuskoj razlikuju od onih koji su stigli iz Kine ili Italije i pripadali su drugoj grupi.

Najraniji uzorak datirao je od 19. februara i poticao je od zaražene osobe koja nedavno nije putovala u inostranstvo i nije imala kontakte sa mogućim prenosiocima bolesti.

- Možemo da zaključimo da je virus tiho cirkulisao u Francuskoj u februaru, pre talasa Kovida-19 u zemlji - navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu bioRxiv.

Naučnici nisu otkrili poreklo ovog trećeg soja, ali su dodali i da nije dovoljno pouzdano utvrđivanje vremena njegovog dolaska u Francusku, prenosi "Raša tudej".

Prvi smrtni slučaj povezan sa korona virusom registrovan je sredinom februara, a tamo sada ima preko 166.000 slučajeva i više od 24.000 umrlih.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Pretrpane bolnice u Francuskoj i snimci koji lede krv u žilama

(Telegraf.rs)