Vuhan se rešio korona virusa, sada Peking čini sve da spreči drugi talas: Uvode nove propise

Kina, koja je zabeležila više od 82.000 slučajeva i ukupno 4.633 smrti, počela je postepeno da se otvara nakon višemesečne blokade

Foto: Tanjug/AP

Kineski grad Vuhan, gde je izbila epidemija korona virusa, prijavio je još samo tri nova slučaja ove zaraze, a smrtnih slučajeva nema. Od nedelje je broj novih pacijenata u ovom gradu na nuli, pokazali su podaci Nacionalne zdravstvene komisije.

- Zahvaljujući zajedničkim naporima Vuhana i medicinskog osoblja cele zemlje - rekao je portparol komisije Mi Feng.

Dva od tri nova slučaja od nedelje su uvezene infekcije, dok je treči slučaj prenošen lokalnim putem u severoistočnoj provinsiji Geilondžiang, u kojoj su se javile poteškoće kada su se kineski državljani vraćali kući iz Rusije.

Kina, koja je zabeležila više od 82.000 slučajeva i ukupno 4.633 smrti, počela je postepeno da se otvara nakon višemesečne blokade. Danas se skoro 50.000 srednjoškolaca vratilo u klupe u Pekingu. Ostali gradovi i pokrajine najavili su različite datume za ponovno otvaranje škola.

Istovremeno, vlasti su i dalje zabrinute zbog drugog talasa epidemije. Peking je u nedelju najavio nove propise za "promovisanje civilizovanog ponašanja" koji uključuju da stanovnici moraju da pokrivaju usta i nos kad kašlju i kijaju, ne jedu u javnom prevozu i nose masku u javnosti kada su bolesni. Od restorana se traži da podstiču odvojene porcije, a propisi stupaju na snagu 1. juna.

Kina se, međutim, suočila sa mnoštvo pitanja u vezi sa zvaničnim objavljenim podacima, te je nedavno revidirala broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Vuhanu, pa je brojka skočila za 50 odsto, piše Gardijan.

Foto: Tanjug/AP

Među stanovnicima i dalje postoji zabrinutost zbog drugog talasa infekcija, izazvanih asimptomatskim pacijentima ili uvezenim slučajevima.

Peking je dodao pravilo od "sedam dana zdravstvenog posmatranja" za one koji su završili 14 dana karantina.

U Šendženu, u kom je registrovan 461 slučaj zaraze, lučke vlasti su saopštile da od utorka svako ko uđe u grad mora da prođe karantin.

Video: Vuhan je od danas slobodan grad: Kovid-19 je pobeđen, ukinuto vanredno stanje

(N. Z.)