Objašnjenje zašto je stopa smrtnosti u Belgiji visoka: Situacija u Evropi gora nego što se misli?

Belgija je registrovala preko 5.400 umrlih od korona virusa i ima čak 471 smrtni slučaj na milion stanovnika

Foto: Tanjug/AP

Belgijski model beleženja smrtnih slučajeva od posledica korona virusa mogao bi da znači da druge evropske zemlje možda ne objavljuju pravu sliku o stanju, piše Dejli mejl.

Ministarka zdravlja Belgije Megi de Blok je, govoreći o populaciji te zemlje koju čini 11,6 miliona ljudi, navodno rekla da je visoka stopa smrtnosti po danu u poređenju sa drugim država rezultat načina procesuiranja podataka.

Belgija je registrovala preko 5.400 umrlih od korona virusa i ima čak 471 smrtni slučaj na milion stanovnika.

Sa druge strane, Velika Britanija i Francuska u proseku imaju 202, odnosno 274 smrtna slučaja na milion stanovnika, sa ukupnim brojem umrlih od 14.000, odnosno 18.000.

Za razliku od mnogih evropskih zemalja, Belgija računa i one smrtne slučajeve koji se nisu dogodili u bolnicama, kao i one kada pacijent ima simptome virusa Covid-19, ali nije testiran.

Ukoliko bi se ovaj metod primenjivao i u drugim zemljama, sigurno je da bi broj mrtvih bio možda i duplo veći od sadašnjeg, navodi Dejli mejl.

Kako navodi belgijska Agencija za javno zdravlje, samo 49 odsto ovih ubeleženih smrtnih slučajeva dogodilo u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Ipak, 49 odsto njih je umrlo u domovima za stare, te je najmanje jedan procenat njih umro na nekoj drugoj lokaciji.

- Imamo najdetaljniji metod u Evropi - rekla je De Blok.

Vol strit džurnal navodi da je ministarka rekla kako će se Belgija možda prebaciti na drugačiji metod kako bi njeni podaci bili relevantniji za upoređivanje sa drugim zemljama.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Gvozdena disciplina: Snimci iz vazduha pokazuju kako svi treba da se ponašamo tokom pandemije

(N. Z.)