Koja je uloga SZO u borbi protiv bolesti i zašto je Tramp prestao da je podržava?

Predsednik SAD obustavio je finansiranje SZO zbog njenog odgovora na trenutnu pandemiju

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp naložio je članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom korona virusa.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora da odgovara.

Zašto je Tramp napao SZO?

On je optužio SZO da je promovisala "kineske dezinformacije" o korona virusu, što je, kako je ocenio, verovatno dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus ranije je izjavio da se nada da će SAD nastaviti da finansiraju tu agenciju UN, koja predvodi globalni odgovor na pandemiju korona virusa, uprkos kritikama američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je prvobitno kritikovao SZO da je suviše "orijentisana prema Kini" i poručio da će zato suspendovati finansijska sredstva koja Vašington izdvaja za SZO.

Predsednik SAD potom je nekoliko dana kasnije kritikovao generalnog sekretara SZO da politizuje krizu u vezi s globalnom pandemijom korona virusa.

Brojne zemlje kritikovale su Trampa zbog ove odluke, rekavši da je ona opasna i pozvale ga da se suzdrži od napada na SZO.

Tramp zamrzao sredstva za SZO Foto: Tanjug/AP

Finansiranje organizacije već je bilo vidljivo 7. februara, kada je njegova administracija predložila da se američki doprinos, oko 400 miliona dolara godišnje, smanji za polovinu, kao deo smanjenja od tri milijarde dolara globalnog finansiranja zdravlja SAD-a širom sveta.

SZO, čiji je Amerika najveći saradnik i daje im otprilike 10-15 odsto budžeta, apeluje za dodatnih milijardu dolara kao deo pomoći protiv korona virusa.

Navodi Trampa i njegovih pristalica da je SZO sporo upozorila na rizik od prenosa sa čoveka na čoveka i da nije uspela da preispita kinesku transparentnost u velikoj meri ne potkrepljuju dokazi.

Tehničke smernice SZO izdate početkom januara upozorile su na rizik od prenosa sa čoveka na čoveka, a organizacija je proglasila koronavirus hitnim pitanjem javnog zdravlja od međunarodnog značaja dan pre nego što je

Tramp najavio svoju delimičnu zabranu letova iz Kine.

Šta je posao SZO?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osnovana je kao globalno zdravstveno telo UN 1948. godine nakon Drugog svetskog rata sa mandatom da promoviše globalno zdravlje, štiti od zaraznih bolesti i služi ranjivim ljudima, prenosi Gardijan.

Nju su inspirisale međunarodne sanitarne konferencije iz 19. veka, osnovane za borbu protiv zaraznih bolesti poput kolere, žute groznice i kuge.

Njen trenutni program predviđa širenje univerzalne zdravstvene zaštite na još milijardu ljudi, zaštitu još milijardu od hitnih slučajeva i pružanje boljeg zdravlja i dobrobiti još milijardu ljudi.

Šta to uključuje?

Iako je njena uloga u nastajanju bolesti najpoznatija u razvijenom svetu, njena praktična uključenost je daleko izraženija na globalnom jugu, gde radi na proširenju osnovne zdravstvene zaštite, podršci vakcinacije i održavanju slabih i često stresnih zdravstvenih sistema kroz programe hitne pomoći.

Njen budžet za 2018. godinu bio je 4,8 milijardi dolara, koji je porastao na 5,7 milijardi dolara kada su uključene i hitne situacije.

Poređenje sa epidemijom ebole 2014-2015. godine

SZO je bila napadana sa svih strana jer je sporo reagovala na epidemiju ebole koja je započela u zabačenom šumovitom delu Gvineje, gde granice sa Sijera Leoneom i Liberijom praktično nisu postojale. Kada je SZO reagovala, šest meseci kasnije, ebola je već stigla do gustih gradova.

Neuspeh SZO bio je ozbiljan i narušio je njen kredibilitet. Američki kritičari predložili su da se ona ukine i osnuje novo globalno telo za javno zdravlje, ali ideju predsednik Obama nije podržao.

Nezavisni izveštaj pokazao je da je finansiranje SZO bilo neadekvatno i da vlade nisu povećavale svoj doprinos godinama. Generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i svi drugi kandidati za to mesto obavezali su se da će reformisati upravljanje i finansiranje.

Tedros Adhanom Gebrejesus je trenutni generalni sekretar SZO Foto: Tanjug/AP

Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je organizacija pod Tedrosom postigla mnogo bolje rezultate u borbi protiv korona virusa.

Iako je obustava finansiranja od strane Sjedinjenih Država na 60-90 dana relativno mala, potencijal za opšte povlačenje SAD iz globalnog finansiranja zdravstva pod okriljem ove najave mogao bi da bude veoma ozbiljan i da se oseća najviše na mestima kojima treba najveća podrška.

Još pre Trampove najave, organizacija je gledala na potencijalna smanjenja već nedovoljno finansiranog programa. Takvi uticaji mogu se osetiti u programima koji su već u problemu zbog korona virusa, kao što su vakcinacija protiv zaraznih bolesti i izgradnja sistema ranog upozoravanja i otpornosti na borbu sa bolestima poput ebole u ​​afričkim zemljama.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije iz sveta pratite u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(A. M.)