Nemačka traži pomoć migranata u borbi protiv korona virusa: "Lekari, javite se"

Sve veći broj lekara i medicinskih sestara se razboljeva i nalazi u karantinu, te je nedostatak medicinskog osoblja postavio pritisak na zdravstvene zvaničnike

Foto: Tanjug/AP

Nemački zdravstveni zvaničnici zatražili su od medicinski kvalifikovanih migranata da im se pridruže u borbi protiv korona virusa.

Sve veći broj lekara i medicinskih sestara se razboljeva i nalazi u karantinu, te je nedostatak medicinskog osoblja postavio pritisak na zdravstvene zvaničnike.

Vladine inicijative već su povećale broj kreveta za intenzivnu negu sa oko 24.000 na 40.000 od kojih je većina sa respiratorima. Osoblje se prekvalifikuje, a sve operavije koje nisu od životnog značaja su otkazane.

Ipak, sistemu je potrebno još ljudi. Institut "Robert Koh" koji savetuje vladu kada je reč o javnom zdravlju naveo je da se 2.300 lekara nalazi u karantinu ili je bolesno.

Saksonija prednjači kada je reč o pozivima stranim lekarima, uključujući i izbeglice, da pomognu. Prema podacima objavljenim u Fejsbuk grupi "Sirijski lekari u Nemačkoj", oko 14.000 Sirijaca čeka dozvolu za rad.

Ova nemačka pokrajina sa nešto više od četiri miliona stanovnika nije toliko kritično pogođena epidemijom. Zaraženo je skoro 4.000 ljudi, a umrlo njih 76, te je situacija pod kontrolom. Ipak, pripremaju se za goru situaciju.

Jedan od lekara koji bi mogao da se pridruži timu je je Safvan Adnan Ali koji je iz Sirije stigao u julu 2016. godine. Studirao je opštu hirurgiju u Latakiji, a potom preselio u Irak. Od kada je stigao u Nemačku učio je jezik i pripremao se za ispite.

- Čekao sam ispit, ali je onda stigao korona virus i sve je stalo. Kada je objavljen ovaj apel... Pomislio sam da bih zaista voleo da pomognem, da uradim nešto korisno i voleo bih da dam nešto zemlji koja mi je pomogla toliko, tako da sam odmah poslao CV - rekao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Krcata vodeća bolnica u Njujorku, respiratori i otkucaji srca: Lekar u američkoj noćnoj mori Kovida

(Telegraf.rs)