Tankeri postaju bolnice na vodi: Nekada su prevozili naftu, a sada primaju pacijente

Brodovi kreću ka Njujorku i Los Anđelesu

Foto: screenshot/youtube.com/CBS Los Angeles

Dva bolnička broda Američke mornarice krenuli sa ka lukama u Njujorku i Los Anđelesu, kako bi rasteretili bolnice koje su prepune obolelih od korona virusa.

Jedan bolnički brod bi trebalo da stigne do luke u Los Anđelesu tokom vikenda, a drugi će do Njujorka ploviti nekoliko dana. Kada stignu na odredište, brodovi će pružiti smeštaj pacijentima koji nemaju simptome korona virusa.

Oba plovila imaju 12 potpuno opremljenih operativnih sala, 1.000 bolničkih kreveta, radiološki centar, laboratoriju, apoteku, skener i dva postrojenja za proizvodnju kiseonika, saopštila je američka mornarica.

Brod Mersi je obično usidren u San Dijegu, a Komfort u Norfolku.

- Pacijenti će za nekoliko dana početi da dolaze iz regionalnih bolnica - navodi šef Policijske uprave Los Anđelesa Tom Gejzi.

Danas su brodovi potpuno opremljeni, ali nisu se uvek koristili u medicinske svrhe. Oba broda zapravo su bili tankeri za transport nafte i naftnih derivata, pre nego što je 80-ih godina prošlog veka njihova namena promenjena.

Prvi je dobio ime po vrlini saosećanja (Mercy). U danima kada je transportovao naftu, nosio je naziv SS Worth. Godine 1984. pretvoren je u bolnički brod za pružanje humanitarne pomoći i prihvatanje ljudi u slučaju katastrofe.

- Kargo najveće američke luke u Los Anđelesu trenutno posluje sa 80% kapaciteta - kaže izvršni direktor luke Džin Siroka i dodaje da su dva velika šoka u lancu distribucije uzdrmala sistem.

Prvi je nepromišljeni trgovinski rat između SAD i Kine, a drugi epidemija korona virusa, piše CNN.

Luka je i dalje spremna za poslovanje kako bi se nastavio lanac snabdevanja robom i medicinskim materijalom koji bi trebalo da stigne do potrošača.

Gejzi kaže da nije bilo slučajeva korone virusa među zaposlenim radnicima, pa su svi terminali otvoreni.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: On sigurno neće prekršiti samoizolaciju: Beograđanina majka zaključala u sobi

(N. N.)