Italija uvela nove mere: Radiće samo apoteke i prodavnice hrane, rezultati tek za nekoliko nedelja

Konte se takođe zahvalio Italijanima na žrtvi koju podnose u crvenoj zoni i karantinu

Foto: Tanjug/AP

Italijanski premijer Đuzepe Konte obratio se večeras javnosti putem Fejsbuka i najavio pooštrene mere zbog katastrofalnih posledica širenja korona virusa u toj zemlji.

- Važno je da znamo da je nas 60 miliona deo jedne velike zajednice i kako je to snaga naše zemlje, zajednica pojedinaca. Zajedno ćemo pobediti - rekao je on.

Kako je rekao, ova borba je veliki test naciji.

- Uvođenje crvene zone je bila prva mera. Danas je jasno da postupno moramo da nastavimo dalje dok svi ne shvate u kakvom teškom trenutku živimo. Preduzimamo korak dalje. Italija će uvek ostati jedinstvena zona, ali sada zatvaramo sve trgovačke delatnosti, ostaju da rade osnovne delatnosti poput apoteka i prehrambenih lanaca - rekao je on i dodao da će da budu zatvoreni svi restorani, pabovi i slične delatnosti.

Kaže i da će biti dostupne bankarske i finansijske uslige kako i usluge prevoza. Omogućen će biti i rad poljoprivrednim delatnicima koji prehranjuju Italiju, a ostvorene mogu da ostanu i fabrike.

- Važno je biti savestan i znati da smo postepeno počeli da menjamo navike. Efekte naših velikih napora ćemo videti tek za par nedelja. Ne možemo već sutra da očekujemo rezultete i je jako važno - rekao je.

Kaže da ako brojevi nastave da rastu, to ne znači da treba odustati od mera.

- Moramo da budemo rigorozni i odgovorni - dodao je.

Konte se takođe zahvalio Italijanima na žrtvi koju podnose u crvenoj zoni i karantinu.

- Ceo svet gleda u nas - rekao je.

U Italiji je zaraženo preko 12.000 ljudi, a umrlo više od 800.

(Telegraf.rs)