Ako dođe do pandemije korona virusa, gledaćemo prenos sahrana

Bili bismo fokusirani da pomognemo porodicama koje su izgubile voljene da mogu da se oproste na pravi način, kažu u asocijaciji

Foto: Profimedia

Nacionalna asocijacija direktora za sahrane u Ujedinjenom Kraljevstvu saopštila je da će u slučaju da se proglasi pandemija korona virusa, organizovati prenos službe preko interneta.

Kako navodi "Skaj", ova organizacija je istakla da se konsultovala sa vladom i lokalnim vlastima za savete u slučaju da se proglasi pandemija, dodajući da će se prilagoditi težini situaciji ukoliko budu zabranjena okupljanja.

- Bili bismo fokusirani da pomognemo porodicama koje su izgubile voljene da mogu da se oproste na pravi način, a uz to da podržimo odluke lokalne i državne uprave. To je čak i slučaju ukoliko sahrana ne može da se održi na način na koji bi porodica htela. Jedna od opcija uključuje prenos službe putem interneta - kažu u asocijaciji.

Vlasti u Britaniji navode da su preduzele mere kako bi se obuzdao koronavirus i istakle da pomno prate situaciju u zemlji, ali i svetu.

Smrtonosniji od gripa

Korona virus je ubio oko 3,4 odsto potvrđenih slučajeva na globalnom nivou, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

Međutim, globalno širenje novog vriusa i dalje se može kontrolisati, rekao je u utorak generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebriesus, pozivajući zemlje da pojačaju napore i mere zaštite za zaštitu lekara i medicinskih sestara.

- Globalno gledano, oko 3,4 odsto slučajeva je preminulo. Poređenja radi, sezonski grip ubija znatno manje od jednog procenta zaraženih - rekao je novinarima u Ženevi, ističući glavne razlike između ova dva respiratorna oboljenja.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(M. Lj)