Isplivali mejlovi o cenzuri u mađarskim medijima: Greta Tunberg je na listi zabranjenih

Po mišljenju mađarskih vlasti, osetljive su sve teme koje se tiču aktivistkinje Grete Tunberg, izveštaji organizacija za ljudska prava, migranata, Evropske unije, crkvenih tema, lokalnih i parlamentarnih izbora...

Foto: Tanjug/AP

Portal "Politiko" objavio je elektronsku prepisku unutar mađarskih državnih medija koja otkriva da se pod vladavinom premijera Viktora Orbana sprovodi oštra cenzura u vezi sa tim šta državni mediji smeju da objavljuju, kao i na koji način.

"Politiko" je mejlove dobio od zaposlenih u mađarskim državnim medijima, koji su onda anonimno potvrdili njihovu autentičnost.

Lista osetljivih tema

Mejlovi pokazuju da urednici u mađarskim državnim medijima, a to su novinske agencije, televizija i mreža radio stanica, imaju ustaljenu listu "osetljivih tema", kako se navodi, te bilo kakvo novinarsko pokrivanje tih tema podrazumeva da novinari upravi moraju da pošalju nacrte svojih priloga ili pak prvo da traže odobrenje da bi uopšte mogli da se bave tom temom, prenosi "Index.hr".

Po mišljenju mađarskih vlasti, osetljive su sve teme koje se tiču aktivistkinje Grete Tunberg, izveštaji organizacija za ljudska prava, migranata, Evropske unije, crkvenih tema, lokalnih i parlamentarnih izbora...

Duga je lista cenzurisanih tema, a novinari ne znaju ko donosi odluku o tome koja priča sme da bude pokrivena, a koja ne, jer o tome često ne odlučuju njihovi urednici.

Ignorisanje Grete Tunberg

Među mejlovima je i onaj visokopozicioniranog urednika Sandora Rataja, koji je svim novinarima 14. avgusta prošle godine poslao uputstvo da za pisanje o Greti Tunberg treba da dobije posebnu dozvolu glavnog urednika. Taj mejl je poslat istog dana kada je Tunberg započela put preko Atlantika na Generalnu skupštinu UN, a na kraju je odlučeno da se o tome neće ni izveštavati.

Elektronska pošta potvrđuje i natpise mađarskog nezavisnog lista "Nepszava" da se u državnim medijima uopšte ne sme spominjati međunarodne organizacije poput "Amnesti interenešanala", "Hjuman rajts voča" u pozitivnom ili negativnom kontekstu, te da se njihovi izveštaji, često kritični prema Orbanu, obavezno moraju ignorisati.

Iz organizacije "Reporteri bez granica" rekli su da ovi mejlovi dokazuju kako se u Mađarskoj sprovodi cenzura državnih medija, koji su pod nadležnošću Medijskog veća, čija tri člana imenuje Orbanova stranka Fides.

U međuvremenu je na članak u "Politiku" reagovala i Greta Tunberg, koja je na svom Tviteru napisla da ovakva praksa u mađarskim državnim medijima "pokazuje koliko je važna dokumentacija" i da se "o slobodi medija ne sme pregovarati".

Mađarska se inače trenutno nalazi usred postupka po članu 7 Evropskog ugovora zbog sumnje da narušava vladavinu prava i ljudska prava, a ako bude osuđena, može da izgubi pravo glasa u institucijama EU. Postupak je 2018. pokrenuo Evropski parlament.

(Telegraf.rs)