Američki "Super utorak": Danas bi sve moglo da se promeni, a ovo su favoriti među demokratama

Glasaće 14 saveznih država i one će odlučivati o tome ko će od demokrata biti na predsedničkim izborima u novembru. Trenutno je u blagom vodstvu Berni Sanders

Foto: Tanjug/AP

Glasači širom Sjedinjenih Američkih Država spremaju se za najvažniji dan u kampanji za predsedničke izbore 2020. godine do sad. Više od godinu dana od kada su demokratski kandidati ušli u trku za to ko će biti rival Donaldu Trampu, stigao je i čuveni "Super utorak".

Glasaće 14 saveznih država i one će odlučivati o tome ko će od demokrata biti na predsedničkim izborima u novembru. Trenutno je u blagom vodstvu Berni Sanders.

Šta se dosad dogodilo u kampanji?

Demokrate širom SAD učestvovale su u nizu kokusa (u suštini stranačkih sastanaka na kojima je glasanje javno) i preliminarnim izborima (tajno glasanje) gde biraju svog kandidata.

Uspeh Bernija Sandersa je bio pomalo iznenađujuć. Senator iz Vermonta je 2016. godine izgubio u kampanji od Hilari Klinton, ali on nije tipičan demokrata, piše BBC. Zapravo, za njega bi se više moglo reći da je nezavisan u Senatu.

Iako ima 78 godina i nestabilnog je zdravstenog stanja, pokazao se kao izuzetno popularan na preliminarnim izborima i to u svim starosnim i etničkim grupama.

Nekolicina umerenih demokrata koji su se kandidovali su podelili glasove, pa je teško predvideti ko bi mogao da bude izabran, a to je pomoglo Sandersu da malo uveća prednost.

Foto: Tanjug/AP

Jedan od njih je bivši potpredsednik i rani favorit Džo Bajden koji je malo podbacio pre nego što je u subotu pobedio u Južnoj Karolini.

Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, iako je zabeležio na početku dobre rezultate, povukao se u nedelju iz trke. Njegovi glasači sada bi mogli da se okrenu Bajdenu čije šanse za nominaciju su znatno skočile u poslednjih nekoliko dana.

Povukla se i Ejmi Klobučer, senatorka iz Minesote.

Zašto je važan "Super utorak"?

Reč je o delegatima.

Na primer, kanidat A dobije najviše glasova u jednoj državi. Kanidat B prođe solidno, ali ne najbolje. Kandidat A onda dobija najviše delegata, a kandidat B manje. Ali, broj delegata je drugačiji u svakoj državi.

Na leto će ti delegati glasati za svog kandidata kako bi on na kraju bio i nominovan. Cilj za svakog kandidata je da osvoji nepobedivu većinu delegata, odnosno 1.990 delegata.

I tu je važan "Super utorak".

Do sada je dodeljeno 155 delegata u četiri države. Danas će da bude dodeljeno 1.357 delegata, a glasa 14 država. Dve najmnogoljudnije, Kalifornija i Teksas, takođe glasaju.

Foto: Tanjug/AP

Evo koje države glasaju i ko je favorit:

  • Vermont: 16 delegata, favorit Berni Sanders.
  • Mejn: 24 delegata, opet Sanders, ali Majkl Blumberg i Džo Bajden bi lako mogli da ga stignu
  • Juta: 29 delegata, verovatno niko neće moći da stane na crtu Sandersu
  • Arkanzas: 31 delegat, favorit Blumberg
  • Oklahoma: 37 delegata, prema anketama pobediće Bajden
  • Alabama: 52 delegata, Bajden favorit
  • Tenesi: 64 delegata, verovatno Bajden
  • Kolorado: 67 delegata, Sanders veliki favorit
  • Minesota: 75 delegata, možda Bajden pobedi
  • Masačusets: 91 delegat, Sanders favorit, ali biće blizu
  • Virdžinija: 99 delegata, teško je reći ko će pobediti između Bajdena, Sandersa i Blumberga
  • Severna Karolina: 110 delegata, veoma su blizu Sanders i Bajden
  • Teksas: 228 delegata, i ovde će biti tesno između njih dvojice
  • Kalifornija: 415 delegata, mnogi predviđaju da će Sanders dobiti ovde izbore

(N. Z.)